Prečo si tento rok zaobstarať vianočný stromček v kvetináči a ako sa oň starať?

Sponzorované odkazy:

Prečo si tento rok zaobstarať vianočný stromček v kvetináči a ako sa oň starať?

Premýšľali ste niekedy, ktorý variant vianočného stromčeka je najlepší a najekologickejší? Je to rezaný živý stromček? Umelý? Alebo ten v kvetináči? Každý variant má určite svoje pre a proti.

V minulom článku sme písali o tom, ako sa starať o „živý“ stromček, aby vydržal dlho pekný. Poďme sa dnes venovať stromčeku v kvetináči a prečo by mal byť podľa nás voľbou číslo jedna.

Ak sa totiž budete o stromček v kvetináči dobre starať, bude to také „PERPETUUM MOBILE“ medzi stromčekmi a pokojne vám vydrží aj na ďalšie Vianoce. Neveríte?

Stromčeky v kvetináči majú veľa výhod. Sú ľahké, prenosné, nemusíte kupovať stojan, ba ani nemusíte vlastniť sekerku a zručné ruky, aby vám pekne rovno stál v obývacej izbe a žiaril do tmy. Navyše vám práve vďaka kvetináču vydrží svieži a čerstvý po celé Vianoce a aj toho opadaného ihličia bude podstatne menej, než pri rezanom „živom“ stromčeku.

Kľúčové pre krásny stromček v kvetináči bude to, ako sa oň budete starať. Zásadná je hydratácia, so zálievkou to nepreháňajte, ale mala by byť pravidelná. Neumiestňujte stromček do blízkosti ústredného kúrenia, ale vyberte mu chladné miestečko najlepšie pri okne. Nevešajte na stromček príliš ťažké dekorácie a chráňte ho pred deťmi a domácimi miláčikmi. Najmä mačky si rady robia zo stromčekov preliezku.

Ako ľahké je starať sa o vianočné stromčeky pestované v kvetináčoch?

Stromčeky v kvetináči možno potrebujú trochu viac pozornosti ako rezaný vianočný stromček, ale s vydržia dlhšie, vyzerajú lepšie a sú pre prírodu ohľaduplnejšie, pretože po Vianociach neskončia v kontajneri, ale môžete si ich umiestniť na záhradu. Ako sme už písali, ich zálievka by sa nemala preháňať. Jednoduchým, avšak efektívnym spôsobom, ako zistiť, či váš stromček nepotrebuje zaliať je, že strčíte do kvetináča prst, vďaka tomu poznáte, či už substrát nevysychá, ak áno, jednoducho stromček polejte. Kúpili ste stromček v kvetináči v obchodnom dome? Potom s tým, v akom kvetináči vám bol dodaný príliš nenarobíte, ale ak si plánujete stromček nechať ďalej v kvetináči a nebudete ho sadiť na záhrade, aby ste stromček mohli použiť aj budúci rok, mali by ste mu vybrať nový, kvalitnejší kvetináč, ten by mal koreňom ponúkať dostatok priestoru pre rast, zároveň by v ňom mal substrát dýchať, na spodok kvetináča umiestnite kamienky, ktoré budú pôsobiť ako prirodzená drenáž a budúci rok sa nebudete musieť strachovať o to, aby ste stromček nepoliali príliš.

Až vám stromček po niekoľkých Vianociach prerastie cez hlavu, rozumejte cez kvetináč, vyhliadnite mu pekné miesto na záhrade, kam ho zasadíte. Zo začiatku naozaj starostlivo dbajte o jeho zálievku. A nezabudnite si pri tom zasadiť do kvetináča novú jedličku, smrek, či borovičku, aby ste mali na Štedrý deň nový stromček.

Článok Prečo si tento rok zaobstarať vianočný stromček v kvetináči a ako sa oň starať? bol publikovaný 12. prosince 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...