Na veľkosti v posteli skutočne záleží. Prečo nás lákajú väčšie rozmery?

Na veľkosti v posteli skutočne záleží. Prečo nás lákajú väčšie rozmery?

Väčšie rozmery v posteli sú dôležité pre každého z nás. Oveľa viac si na prekvapenie dokonca v tomto smere doprajú muži, pretože ide o dôležitý faktor, ktorý vplýva na rozpoloženie nášho tela a jeho príjemné pocity.

Nejde však o rozmery telesné, ale veľkosť lôžka, na ktorom spíme. Výber správnej veľkosti matraca môže mať na náš spánkový komfort a celkovú pohodu výrazný vplyv, pretože nohy, ktoré visia na konci matraca, alebo pocit stiesnenia môžu negatívne ovplyvniť spánok a viesť k nepohodlným nociam a rannej únave či dokonca bolestiam chrbtice.

Rozhodujúce slovo má komfort a zdravie

Pohodlie nie je len o pevnosti výplne postele, ale aj jej veľkosti. Dôvodom je aj to, že keď spíme, hýbeme sa asi 40 až 60-krát za noc, čo si vyžaduje naozaj veľa priestoru.

Väčšia posteľ však môže byť lepšia z viacerých dôvodov. Širší matrac môže pomôcť minimalizovať rušenie spánku partnera, ak jeden z nich viac pohyblivo spí. Okrem toho, väčšie matrace môžu byť vhodné pre ľudí s väčšími fyzickými rozmermi tela.

Celkovo vzaté, väčší matrac môže prispieť k lepšiemu spánku a celkovému pocitu pohody, pretože poskytuje dostatok priestoru pre rôzne individuálne preferencie a potreby. Najdôležitejšie je, že kvalitné matrace 90 × 200 zaisťujú našej chrbtici počas nočného odpočinku dostatočný priestor na potrebné uvoľnenie a regeneráciu.

Ktorá veľkosť je pre koho ideálna?

Ideálna veľkosť matraca závisí od individuálnych preferencií, potrieb a spánkových návykov každého z nás. Rozhodnúť pri výbere vám však môžu aj niektoré dôležité faktory.

Odolné matrace 160 × 200 sú napríklad vhodné pre páry, ktoré ocenia dostatočný priestor na spánok. Jednotlivcovi plnohodnotne postačí o niečo menší matrac v rozmeroch 90 × 200. Obľúbenú sú tiež do obmedzeného priestoru spálne, deti aj tínedžerov.

Akýkoľvek model zvolenej výplne a jej veľkosti si je však najlepšie vyskúšať priamo v predajni, prípadne sledovať všetky detaily, ktoré vám predajca poskytne, pretože vzhľadom na veľkosť a náročnejšiu manipuláciu bude vrátenie tohto druhu tovaru alebo jeho reklamácia náročnejšia.

Nezabudnite na celkovú harmóniu spálne

Pri navrhovaní priestoru pre spánok je dôležité venovať pozornosť aj detailom, ktoré môžu ovplyvniť energiu v miestnosti. Staroveká čínska metóda dosahovania harmónie v prostredí Feng Shui napríklad hovorí, že do spálne nepatrí zrkadlo, v ktorom sa z postele vidíte. Pri umiestňovaní postele by ste sa tiež mali vyhýbať „útoku“ dverí na lôžko. Čelo postele sa odporúča umiestniť k pevnej stene, pričom nad hlavou by sme nemali mať žiadne police ani skrinky.

Podľa princípov Feng Shui by inak ani dôležité elektrické zásuvky nemali byť umiestnené priamo vedľa postele, pretože vyžarujú škodlivý elektrický smog. Ich ideálna a odporúčaná vzdialenosť od lôžka a najmä našej hlavy je vo vzdialenosti aspoň 30 až 40 cm. Pomáha to zmierniť elektromagnetické pole a podporuje kvalitný a nerušený spánok.

Spánok je pre náš organizmus veľmi dôležitý proces, kedy sa naše telo regeneruje a obnovuje. Dokonca aj u dospelých jedincov sa pri dobrom nočnom odpočinku produkuje rastový hormón, následkom ktorého dochádza k obnove buniek chrbtice a iných dôležitých častí tela. Správna veľkosť matraca vám môže takýto spánok zaručiť, preto si na ňu pri výbere novej výplne poriadne „posvieťte“.

Zdroj obrázkov:

1.Ground Picture/Shutter­stock.com 2.New Africa/Shutter­stock.com

Článok Na veľkosti v posteli skutočne záleží. Prečo nás lákajú väčšie rozmery? bol publikovaný 17. ledna 2024 v 00.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...