Oplatí sa stavba pasívneho domu? Pozrime sa na jeho klady a zápory!

Tagy:  pasívne domy, rekuperácia, ekológia, úspory, technológie, novostavby

Sponzorované odkazy:

Oplatí sa stavba pasívneho domu? Pozrime sa na jeho klady a zápory!

Za prvé si povedzme, čo si vlastne predstaviť pod pojmom pasívny dom. Pasívne domy (kategória A +) spadajú podľa energetickej náročnosti spolu s dnes už nie tak neobvyklými nízkoenergetickými (kategória A, spotreba < 50 kWh/m2.a) a zatiaľ skôr experimentálnymi nulovými domami (kategória A ++, spotreba < 5 kWh/m2.a) do kategórie mimoriadne úsporných stavieb sa musí ročne spotrebovať maximálne 15 kWh na m2 vykurovanej plochy. Ak vezmeme do úvahy, že dnešná norma pre štandardnú novostavbu (kategórie C) je 98 až 142 kWh na m2 vykurovanej plochy za rok a pre dnes najčastejšie vykonávané úsporné domy (kategória B) 51 až 97 kWh na m2 za rok, jedná sa o skutočne veľké úspory.

Tieto stavby sú nazývané „pasívnymi“, pretože na svoje vykurovanie využívajú primárne pasívne zdroje energie, ako sú vonkajšie zisky zo slnečného žiarenia, alebo zisky vnútorné, medzi ktoré patrí hlavne teplo produkované obyvateľmi domu a rôznymi spotrebičmi. Poďme sa teda pozrieť, aké sú výhody a nevýhody týchto moderných budov.

Dom pri troch stromoch, Autor: Jeremy LevineDom pri troch stromoch, Autor: Jeremy Levine

Výhody pasívnych domov

Predstavte si, že žijete v dome, kde sa nikdy nestretnete s nepríjemnými prievanmi a vo všetkých izbách bude po celý rok príjemná konštantná teplota. To je bez pochyby jeden z najpríjemnejších benefitov tohto systému. To však nie je spolu s veľkými úsporami za vykurovanie všetko! Konštrukcia pasívneho domu Vám totiž zabezpečí tiež čistejší vzduch, vďaka čomu sa tu bude skvele žiť alergikom.

Tieto vlastnosti sú zaistené vďaka dômyselnému systému rekuperačnej jednotky, ktorá upravuje vzduch v závislosti od počtu ľudí a úrovni aktivity v dome. V podstate z domu vytlačí vydýchaný vzduch a nasaje čerstvý, ktorý dôkladne prefiltruje. V zime sa v rekuperácii odovzdá teplo z vydýchaného vzduchu čerstvému, ktorý je do domu nasávaný, čo je jedným z hlavných dôvodov masívnych úspor na vykurovanie. V lete naopak odovzdá prichádzajúci vzduch teplo a vlhkosť tomu odvádzanému, takže zostane vo všetkých miestnostiach príjemný chládok.

Pasívne domy dokážu paradoxne vo svoj prospech využiť aj jeden z najväčších tepelných mostov, ktorým sú veľké panoramatické okná. Okná budú samozrejme stále miestami s najväčšími tepelnými stratami, to sa však dá vyriešiť využitím moderných okien s izolačnými štyrmi sklami a ich orientáciou na juh, kde budú vďaka slnečným lúčom v priebehu dňa zároveň slúžiť ako pasívny zdroj tepla. Tieto domy majú bezpochyby veľa výhod, ako posledný by som však spomenul vysoký akustický komfort, ktorý je zabezpečený vďaka hrubej izolácii stien a kvalitným oknám.

Nevýhody pasívnych domov

Nevýhod majú pasívne domy o poznanie menej, ako výhod, čo však neznamená, že tu žiadne nie sú. Medzi hlavné nevýhody by sme mohli zaradiť vyššie náklady na stavbu domu. Pre stavbu kvalitného pasívneho domu sú potrební skutoční odborníci, keďže ide o veľmi náročný a sofistikovaný proces. Pri stavbe si priplatíte za odborníkov, väčšie vrstvy kvalitnej izolácie a rekuperačný systém. Rozhodne nie je dobrý nápad sa pokúšať o stavbu takéhoto domu svojpomocne, alebo najať neoverenú firmu, pretože bez odborných znalostí sa takýto dom kvalitne jednoducho postaviť nedá!

Niektorým konzervatívnym jedincom by mohlo tiež vadiť, že si v dome v podstate neotvoria okná, pretože by to narušovalo prostredie domu s konštantnou teplotou a čistým vzduchom. Poslednou nevýhodou je to, že je potrebné mať spracovaný nielen detailný realizačný projekt, ale aj audit od nezávislého energetického audítora.

Výhoda či nevýhoda?

U pasívnych domov je potrebné spomenúť ešte jeden dôležitý fakt, u ktorého je naozaj ťažké posúdiť, či ide skôr o výhodu, alebo nevýhodu. Ide o krb. Minimálny vykurovací výkon krbov je pre pasívne domy príliš vysoký, takže nie je možné ho využiť ani pri tých najsilnejších mrazoch, a preto je v pasívnom dome skutočne zbytočný a mohol by spôsobovať jeho prehrievanie.

To znamená, že v pasívnom dome nepotrebujete komín, čo je zaiste príjemný benefit, vďaka ktorému odpadá veľa starostí. Niektorým by však mohol estetický dojem z plápolajúceho ohňa v interiéri chýbať. Nebojte sa, aj pre týchto ľudí existuje riešenie. Pre pasívne domy je však potrebné zvoliť špeciálne tesnené krby a komínové systémy, aby nedochádzalo k narušeniu vzduchotesnosti stavby, takže otvorené kozuby majú červenú.

Je tiež potrebné, aby boli dodržané všetky technologické a bezpečnostné pravidlá. Tieto skutočnosti so sebou samozrejme prinášajú vyššie náklady na obstaranie krbu, čo sa však dá u týchto domov predpokladať. Ak sa majiteľ rozhodne, že krb vyžaduje, dá sa ním vytváraná energia využiť napríklad pre ohrev úžitkovej vody vo výmenníku, aby neprišla navnivoč.

Výhody: Úspora energie Vysoký tepelný komfort Čistý a čerstvý vzduch Prostredie vhodné pre alergikov Akustický komfort Eliminácia tepelných mostov

Nevýhody: Vyššie počiatočné náklady Riziko neodborného prevedenia Nemožnosť vetrania pomocou okien Nutnosť nezávislého energetického au­ditu

Záver

Výhody pasívnych domov bezpochyby prevažujú nad nevýhodami, pokiaľ teda plánujete v budúcnosti stavbu nového domu, odporúčam Vám zvážiť práve tento typ stavby! Veľa zaujímavých a prínosných informácií o pasívnych stavbách vám ponúknu stránky Centra pasívneho domu .

Článok Oplatí sa stavba pasívneho domu? Pozrime sa na jeho klady a zápory! bol publikovaný 4. prosince 2018 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Michal Langer. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...