Idete na dovolenku? A máte zabezpečený dom?

Sponzorované odkazy:

Idete na dovolenku? A máte zabezpečený dom?

Konečne sme sa dočkali, opatrenia nám dovoľujú nielen v pokoji cestovať medzi okresmi, ale dokonca si môžeme, pri dodržaní určitých podmienok, vyraziť na dovolenku do zahraničia. Skôr, než si začnete nadšene skladať oblečenie do kufra, zamyslite sa nad tým, či máte dostatočne zabezpečený a poistený dom. Leto je nielen sezóna dovoleniek, ale bohužiaľ aj bytových krádeží.

Zamknite dvere a okná

Zamykanie sa môže zdať príliš zrejmé na zmienku, ale veľa z nás nezamyká dvere a spolieha sa na to, že zabuchnuté dvere sú dostatočnou prekážkou. Okná na prízemí by mali mať blokovacie kľučky, najlepšie by mali byť vybavené fóliou, ktorá zaručí, že sa okno nedá rozbiť kameňom a otvoriť si tak cestu k rabovaniu vašej domácnosti.

Poistka

Určite máte poistenú domácnosť na najrôznejšie živelné pohromy, vytopenie a vyhorenie. Ale pred odchodom na dovolenku si prečítajte poistné podmienky vašej poistky a skontrolujte si, či máte poistený dom a zariadenie proti krádeži.

Vyberte poštovú schránku

Nahromadená pošta je signálom, že nikto nie je dlhší čas doma. Vyhádžte zo schránky najrôznejšie letáky, ak idete preč na dlhšiu dobu, požiadajte susedov, aby vám vyberali poštu.

Pomocou svetiel vytvorte ilúziu, že ste doma

Ďalším ukazovateľom toho, že je váš dom prázdny sú zhasnuté svetlá. Buď môžete nechať jedno svetlo, ktoré je z ulice vidieť rozsvietené, alebo si kúpte časovo nastaviteľné svetlo, ktoré bude svietiť každý večer a vytvorí tak ilúziu, že v dome niekto býva.

Udržujte udržiavanú záhradu

Máte pri dome záhradu? Nahromadené haraburdie sa tvári, ako by bolo v celom dome samo. Pred tým, než sa vydáte na cesty, upracte vašu záhradu, riadne zalejte kvety a pokoste trávnik.

Máte doma trezor?

Pokiaľ máte doma trezor, či už prenosný, alebo zabudovaný, pred odchodom do neho ukryte cenné dokumenty, šperky a elektroniku.

Buďte tajomní

Áno, doba praje sociálnym sieťam, každý sa rád pochváli, že je na exotickej dovolenke, ale radšej to nerobte. Obrázky z dovolenky môžete pridať na sociálne siete, až budete doma a váš dom bude pod dozorom.

Bezpečnostný systém

Ak máte domáci bezpečnostný systém, alebo bezpečnostné kamery, zvážte napojenie na nejaký centrálny systém bezpečnostnej agentúry. Dajte si záležať, aby kamery pri dome boli viditeľné pre potenciálnych zlodejov, tí sa väčšinou technológií boja a radšej si vyberú iný objekt „záujmu“. Svoju službu určite urobí aj obyčajná atrapa bezpečnostnej kamery.

Článok Idete na dovolenku? A máte zabezpečený dom? bol publikovaný 3. srpna 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...