Jazierko na záhrade si vyžaduje aj značnú starostlivosť

Jazierko na záhrade si vyžaduje aj značnú starostlivosť

Ak premýšľate, ako ozvláštniť záhradu, nie je nič jednoduchšie ako si vybudovať jazierko, ktoré prirodzene zapadne do vonkajšieho prostredia. Pochopiteľne je potreba sa o vodu v jazierku starať, pretože inak by bola napríklad plná nevzhľadných rias. V podstate nezáleží na tom, či má jazierko slúžiť ako okrasa, alebo na kúpanie, vždy je nevyhnutné dbať na čistotu vody, čo ocenia aj rastúce rastliny a prípadne aj ryby.

Pri starostlivosti o jazierko je nevyhnutné brať do úvahy jeho veľkosť, či sa jedná o vodu stojatú, alebo pretekajúcu, aké rastliny vo vode rastú, či sú blízko opadávajúci stromy, prípadne ihličnany a podobne. Všeobecne platí pravidlo, že čím je jazierko väčšie, tým je jeho údržba menej náročná. Ak je plocha okolo 50 metrov štvorcových a hĺbka 170 až 200 centimetrov, získava voda už samočistiacu funkciu, čo sa o malých okrasných jazierkach povedať nedá. Ak túžite po jazierku, okolo ktorého budú exteriérové travertínové dlažby, je potrebné sa starať aj o vodu, aby bol efekt taký, aký očakávate.

Ako sa zbaviť rias?

Veľmi častým problémom sú riasy, pričom v jazierku sa môžu vyskytnúť dva druhy rias, a to vláknitá dlhá riasa, alebo zelená voda tvorená jednobunkovou riasou. V prípade, že máte vodu v jazierku zelenú, poslúžia vám kvalitné prípravky pre vyčistenie, pričom proces čistenia je veľmi rýchly. S vláknitou, teda dlhou riasou je to ale beh na dlhšiu trať, kedy vám nepomôže žiadna filtračná technológia. Zelené riasy v jazierku majú svoj opodstatnený dôvod, ale ak sa ich chcete aj tak zbaviť, potrebujete kvalitné a funkčné prípravky určené priamo na vláknitú riasu.

Baktérie bojujúce za čistú vodu

Veľmi odporúčané sú prospešné baktérie do jazierka, ktoré v prírode slúžia ako upratovacia čata. Prispievajú k čistote jazierka, pretože vodu zbavujú organických nečistôt a látok, ktoré podporujú rast rias. Zakúpiť môžete niekoľko druhov baktérií – štartovacie, sezónne a rybie probiotické.

Článok Jazierko na záhrade si vyžaduje aj značnú starostlivosť bol publikovaný 16. června 2019 v 23.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Inzerce. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...