5 zásad, ako na dokonalý byt

5 zásad, ako na dokonalý byt

Potrebuje vaše bývanie zmenu? Poďte sa pozrieť na zásady, ktoré vám dopomôžu vybudovať si konečne bývanie podľa svojich predstáv. Stačí dodržať päť zásad.

foto: kuchyneprunus.skfoto: kuchyneprunus.sk

1. Na väčšie zmeny si vždy prizvite bytového architekta

Dobrý bytový architekt je to najlacnejšie riešenie. Vďaka skúsenostiam vám totiž pomôže vyvarovať sa chýb, aj zbytočne drahým riešeniam. Dokáže sa na vec pozrieť úplne inými očami než vy sami a priniesť veľa užitočných nápadov. Nájdite si čas na dostatok konzultácií. Nesnažte sa však interiérovému architektovi diktovať každý konkrétny detail. Radšej ho zoznámte s vašim životným štýlom, či ho upozornite na kúsky v byte, ktorých sa rozhodne neplánujete vzdať.

foto: kuchyneprunus.skfoto: kuchyneprunus.sk

2. Na mieru nie je nadštandard

Určite sa nebojte ísť do nábytku na mieru. Práve naopak. Nie je pravdou, že je drahší. Často nebude stáť ani o euro viac než hotové riešenie. Na mieru je vhodné budovať kuchynskú linku, šatník či iné úložné priestory, knižnice a ideálne sú aj sedacie súpravy na mieru. Tie dnes v otvorených obytných priestoroch tvoria takmer izbu v izbe a mali by tak ponúkať rozmerovo aj tvarovo presné riešenie pre naše potreby.

3. Netrieštite štýl

Obytnému priestoru dáva čistotu štýlu jednotnosť. Nie je nutné dávať do každej miestnosti inú podlahu. Naopak. Skúste ju zjednotiť. Držte sa pri zemi, a aj keď sa vám páči niekoľko dekorov podláh, neznamená to, že musíte mať v každej miestnosti iný. Výnimku samozrejme tvoria kúpeľňa s toaletou, kam obvykle kladieme vodeodolnú dlažbu. Avšak aj tu existuje riešenie, kedy pri voľbe vodeodolných vinylových podláh dokážeme urobiť rovnakú podlahu v celom byte. Štýl ale netrieštite ani voľbou nábytku. Určite nie v prepojenej kuchyni s jedálňou a obývacím priestorom. A wow efekt riešte kusovým nábytkom.

4. Dizajnové detaily oživia interiér

Keď už máte ujednotený štýl interiéru, môžete si dovoliť malé výnimky s už zmieneným wow efektom. Či už dizajnové perličky, v podobe konferenčného stolíku, jedálenského stolu, alebo kresla. Ale nič nepokazí ani jeden historický kúsok po prababičke. Vždy však musí ísť o solitéry, ktoré „neprekričia“ hlavný štýl interiéru.

5. Všetko má mať svoje miesto

Dokonalý byt je byt, ktorý má systém. Každá vec má v ňom mať svoje miesto. Inak ho nikdy nedokážete upratať, alebo sa stanete otrokom vlastného bytu. Premýšľajte o tom dopredu. Ideálne je všetko ukryť za dvere vstavaného nábytku na mieru. Aj knihy sú praktickejšie za sklom. Ale pozor, určite nie tie detské! Naopak. Nezabudnite na princípy Montessori pedagogiky, podľa ktorých potrebuje dieťa pripravené prostredie. A ku svojim knihám musí mať vždy prístup prispôsobený svojmu veku.

Článok 5 zásad, ako na dokonalý byt bol publikovaný 21. ledna 2020 v 23.45 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Redakcia. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...