Aby sa váš maznáčik cítil doma čo najlepšie

 Aby sa váš maznáčik cítil doma čo najlepšie

Čo si budeme hovoriť… Ak sme sa rozhodli pre obstaranie si domáceho maznáčika, vzápätí zistíme, že si chtiac nechtiac vyžaduje svoju náležitú starostlivosť. A nielen to. Doma musíme dosť vecí prispôsobiť tomu, že s nami žije mačka či psík. Aby bolo zviera zdravé a my po pár dňoch či týždňoch neplesli rukami nad hlavou kvôli poškodenému nábytku a inému vybaveniu domácnosti, je dôležité vedieť, čo od zvieraťa očakávať a čo mu zaobstarať, aby bolo spokojné.

Základom je strava

Či už máte doma šteniatko, mačiatko, alebo ste si kúpili odrasteného maznáčika, je potrebné mu naservírovať kvalitné krmivo pre mačky či psov. Najčastejšie sú používané granule, v ktorých zviera nájde všetko potrebné pre svoj zdarný rast. Delíme ich do niekoľkých skupín, či už čo sa týka zloženia, alebo určenie podľa veku zvieraťa.

K tomu, aby ste zvolili správne dávkovanie, vám skvele pomôže váha. Zvlášť kým neviete, koľko to či ono kŕmenie váži, nemáte odhad, môžu vám pomôcť spoľahlivé obchodné váhy. Tým budete za pomoc vďační aj v prípade, že je zviera choré a potrebujete presne vedieť, koľko z odváženého krmiva zjedlo, aby ste situáciu mohli konzultovať s veterinárom. Veľkou výhodou obchodných váh je, že dokážu zvážiť nielen množstvo, ale tiež spočítať množstvo jednotiek. Ľahko tak zistíte, že napríklad 10 dkg granúl určitého typu znamená, že váš maznáčik zjedol 70 ks granuliek a podobne.

Presné obchodné váhy vám pomôžu lepšie strážiť diétu pre vášho domáceho maznáčika, napríklad po sterilizácii, či ak je potrebné, aby zo zdravotných dôvodov jedol diétne granule.Presné obchodné váhy vám pomôžu lepšie strážiť diétu pre vášho domáceho maznáčika, napríklad po sterilizácii, či ak je potrebné, aby zo zdravotných dôvodov jedol diétne granule.

Aby sa zviera nenudilo

U mačiek je výborným pomocníkom do domácnosti tzv. lezúci mačací nábytok. Môže byť rôzne vysoký aj členený. Mačke tak môžete dopriať vyliezť si do domčeka, na konár, preliezť po preliezačke do hojdacej siete a podobne. Vďaka tomu nebude mať nekalé úmysly, kedy vám pazúrikmi z nudy rozpára gauč, obuv či rozhryzie kábel.

U psíkov je to podobné. Tí však nelezú, tým je potreba ponúknuť hračky, ktoré sú im priamo určené, aby sa mali s čím hrať a zabaviť. Či už ide o hryzenie maškrty, napodobeniny zvierat, pískacie balóniky… V obchodoch je široká ponuka, z ktorej vyberiete to naj pre menšie aj väčšie rasy.

Zviera potrebuje svoje súkromie

Tak ako my, aj zvieratá majú potrebu si občas „zaliezť“ do svojho útočiska. Či už to bude pelech, búda, miesto prispôsobené na zemi len pre nich, ktoré my, dospelí aj deti rešpektujeme a nerušíme ich v ňom. Zviera by malo vedieť, kde je jeho miesto. Mnoho majiteľov mačiek a psov vyhradzuje miláčikom miesto aj na gauči, alebo kresle, kde je pre nich umiestnená deka či iná podložka, ktorú možno ľahko vyčistiť, alebo vymeniť. Keď si takto zvieratko naučíte sadať a líhať od mala, ušetríte si kopu práce so znečistením kobercov či nábytku, ktoré budete musieť pri nehodách čistiť.

Na krmive pre mačky nešetrite. Iba kvalitné krmivo zaručí zdravie vášho domáceho maznáčika.Na krmive pre mačky nešetrite. Iba kvalitné krmivo zaručí zdravie vášho domáceho maznáčika.

Nezabúdajte na pravidelnú veterinárnu starostlivosť

Aj keď sa to nezdá, aj zvieratá by mali tu a tam dochádzať na preventívne prehliadky. Samozrejmosťou je očkovanie, ktoré je povinné. K tým nepovinným záležitostiam potom patrí kontrola uší, zubov, pazúrikov, vytláčanie mazových žliaz a podobne. Veterinár vám poradí aj s frekvenciou odčervovania, ktoré je dôležité nielen vtedy, kedy máte malé deti. Rovnako tak tu nájdete rady ohľadom chránenia zvierat pred parazitmi, ako sú blchy, kliešte a iné, ktoré môže váš štvornohý priateľ priniesť z prechádzky z vonka.

Nákup domáceho maznáčika starostlivo zvážte a pripravte sa na jeho príchod vopred. Vďaka tomu sa u vás bude od začiatku cítiť skvele a spokojný bude nielen on, ale aj vy.

Článok Aby sa váš maznáčik cítil doma čo najlepšie bol publikovaný 24. dubna 2020 v 20.00 v rubrike PR články. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...