All-inclusive hotel u vás na záhrade?

Sponzorované odkazy:

All-inclusive hotel u vás na záhrade?

Aj u vás na záhrade môže počas jedného popoludnia vyrásť all-inclusive hotel. Neveríte? Samozrejme tým nemyslíme, aby ste svoju záhradu prenajímali turistom. Najnovšie trendy velia návrat k prírode, a k ohľaduplnosti k jej obyvateľom. Rovnako tak, ako keď nenakupujete pečivo a zeleninu do plastových vreciek, ďalšou vecou, ktorú pre prírodu môžete urobiť je, že na vašej záhrade vybudujete hmyzí hotel.

V dnešnej dobe sa dajú príbytky pre najrôznejšie druhy hmyzu kúpiť, rovnako tak ako búdky pre vtáčiky, ale ak máte deti, určite bude zábavnejšie spoločne s nimi svoj hmyzí hotel vlastnoručne vybudovať. Hmyz a predovšetkým včielky sú dôležitou súčasťou ekosystému a hovorí sa, že ak by vymreli včely, tak by ľudstvo do troch rokov vyhynulo tiež. To predsa nechceme, že? Včelstvá v poslednej dobe decimujú rôzne choroby a navyše ich pomaly, ale iste likvidujú jedovaté postreky. Ako včielkam pobyt na vašej záhrade spríjemniť?

Včelie kúpele

Wellness pre včely, aj miesto, kde si môžu nabrať trochu vody na cestu do úľa.Wellness pre včely, aj miesto, kde si môžu nabrať trochu vody na cestu do úľa.

Včielky, rovnako ako väčšina živých organizmov na zemi, sa nezaobídu bez vody. Na včelie „kúpele“ vám bude stačiť plytký lavór, vyradený tanier, či iná nádoba podobného typu, do ktorej umiestnite pár kamienkov, doprostred môžete dať napríklad nejakú malú záhradnú dekoráciu. Do polovice výšky kamienkov nalejte vodu a nádobu umiestnite blízko kvitnúcich rastlín. Včielky sa po usilovnej práci radi osviežia. Vedeli ste, že včielky používajú vodu aj v úli na ochladenie jeho prostredia?

Vynechajte anglický trávnik

Nechajte aspoň časť svojej záhrady rásť svojím životom.Nechajte aspoň časť svojej záhrady rásť svojím životom.

Všetci majú radi na záhrade čisto a klasický anglický trávnik. Nechajte však aspoň na kúsku vašej záhrady priestor, kde „necháte trávu rásť“. Napríklad niekde pri plote, aby vám semienka nezaplevelili čisté záhony so zeleninou. Nebudete tomu veriť, ale aj tým prírode prospejete. Uvidíte, že sa do vašej záhrady vrátia aj motýle, ktoré majú práve plané kvety najradšej. Odmenou vám bude, že budete so svojimi deťmi pozorovať hmyzí mumraj a ich snaženie.

Zasaďte kvety, ktoré včielky milujú

Vedeli ste, že včely nevidia rovnaké spektrum farieb ako ľudia? Vedci tvrdia, že včely takmer nevidia červenú farbu, ale milujú fialovú, bielu a modrú. Žltá ich samozrejme priťahuje zo všetkých farieb najviac, je pre nich zrejme znamením, že na žltej kvetinke býva najviac peľu. Neznamená to, že červené kvety neopeľujú, len majú jednoducho radšej slnečnice, než včelie maky. Vysaďte preto kvety, ktoré majú včielky najradšej. Ak tápete, iste máte vo svojom okolí včelára, ktorý vám rád poradí.

Postavte hmyzí hotel

Nevadí, ak nie ste manuálne zruční, hmyz vašu snahu pre postavenie hmyzieho hotela určite ocení.Nevadí, ak nie ste manuálne zruční, hmyz vašu snahu pre postavenie hmyzieho hotela určite ocení.

Stačí zbiť pár dosiek do tvaru domčeka, do ktorých umiestnite rozlične nalámané vetvičky, rôzne druhy kôry, seno, šišky, a rôzne prírodniny. Je možné niektoré časti prikryť drobným pletivom, ktoré sa predtým používalo do králikární. Tak sa bude hmyz cítiť ešte viac v bezpečí. Chybu neurobíte, keď niektoré „bunky“ vystelieme nefarebnými papierovými obalmi na vajíčka, či voňavou škoricou. Hmyz rôzne tunely jednoducho miluje.

Kŕmidlo nielen pre vtáky a veveričky

Kŕmidlá pre vtáky a veveričky prilákajú na vašu záhradu ďalších obyvateľovKŕmidlá pre vtáky a veveričky prilákajú na vašu záhradu ďalších obyvateľov

Vtáčia búdka alebo kŕmidlo pre vtáky, je na našich záhradách takmer samozrejmosťou. Ale počuli ste už o kŕmidle pre motýle? Chcete tieto nebeské stvorenia prilákať k sebe na záhradu? Motýle sa živia nektárom rovnako ako včielky, preto ich najlepšie prilákate krásnymi voňavými kvetmi. Chcete motýľom dopriať na záhrade niečo navyše? Vyrobte si kŕmidlo pre motýle. Postačí k tomu zavesený tanier, či obyčajné poháre, do ktorých prostriedku umiestnite prírodnú špongiu napustenú sladkou tekutinou. Tú vyrobíte, keď zmiešate 10 dielov vody a jeden diel cukru, krátko povaríte a necháte vychladnúť. Do huby nechajte nasať tento sladký rozvar a položte na kŕmidlo. Jeho okolie môžete ozdobiť umelými kvietkami, aby motýle vedeli, kam sa prísť napiť.

Motýle farebne roztancujú vašu záhradu, starajte sa o ne a postavte im tiež kŕmidlo.Motýle farebne roztancujú vašu záhradu, starajte sa o ne a postavte im tiež kŕmidlo.

Na výrobu lákadiel pre hmyz používajte iba nefarbené prírodné materiály, aby ste týmto malým návštevníkom Vašich záhrad neublížili. K blízkosti kŕmidiel, hmyzích domčekov a pijaka si potom stačí už len postaviť lavičku a v pokoji sledovať hemženie a život vo vašej záhrade. Pokoj a krásnu prírodu v dnešnej prehnane digitálnej dobe iste oceníte. A navyše urobíte niečo pre prírodu. Krásny pocit, že? Odmenou vám bude nielen dobrý pocit, ale najkrajšie kvety v celom okolí.

Zdroj fotografií: Pinterest.com, Pixabay.com

Článok All-inclusive hotel u vás na záhrade? bol publikovaný 13. června 2020 v 07.45 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...