Nový rok - nový domov?

Sponzorované odkazy:

Nový rok - nový domov?

S nástupom nového roku sa mnohí z nás pustili do renovácií našich domácností. Pomaly sme už upratali po Vianociach, a tak je viac priestoru pre to, urobiť si svoj domov krajším. Ak ste sa rozhodli vymaľovať, zbaviť sa akcentačnej steny, na ktorej sú tapety, pretože už tento rok nebudú tapetované steny v móde, čítate správny článok. Prinášame vám pár tipov na to, ako odstrániť staré tapety.

Máme pre vás dobrú správu – napriek zlej povesti možno väčšinu tapiet v skutočnosti odstrániť celkom ľahko.

Ako odstrániť tapetu

Na odstránenie tapiet budete potrebovať:

  • škrabku
  • umývaciu špongiu
  • rozprašovač
  • kefu
  • prípadne parný čistič

Krok jedna

Pomocou škrabky odlepte povrchovú vrstvu (potlačenú stranu tapety, ktorú vidíme) a pomaly ju odlupujte od rohov, smerom zhora nadol.

Krok dva

Ak chcete uvoľniť podklad, zvlhčite ho vlhkou špongiou a potom jemne zoškriabte zo steny. Môžete ho namočiť tak, že po povrchu budete prechádzať mokrou špongiou a necháte vlhkosť aspoň desať minút pôsobiť (čím dlhšie, tým lepšie).

Krok tri

Použite sprej na odstraňovanie tapiet, aby ste sa zbavili odolných miest, z ktorých nejdú tapety zoškriabať. Existuje veľa špeciálnych odstraňovačov lepidiel a tapiet, ak si neviete vybrať, každý lepší hobby market má na svojich stránkach k dispozícii odborníkov, s ktorými sa môžete poradiť o vhodnosti daného výrobku na odstránenie vášho druhu tapety.

Krok štyri

Ak stále nedokážete niektoré oblasti vyčistiť, môžete odolné miesta očistiť tak, že zvyšné prilepené kúsky tapiet rozškriabete pomocou kefy a škrabky. Dajte pozor, aby ste nepoškodili stenu, aby ste nemuseli po zložení tapety znova opravovať omietku.

Pri veľmi odolných tapetách je skvelým trikom použitie parného čističa k uvoľneniu lepidla pred konečným škrabaním.

Ďalšie tipy:

Už pri inštalácii a lepení tapiet sa snažte svoju prácu urobiť správne, pretože správna inštalácia znamená ľahšie sňatie starej tapety, keď vás nový vzor bude nudiť. Dnes existuje veľa druhov lepidiel určených špeciálne pre lepenie tapiet, ktoré sú vyrobené tak, aby išli ľahko odstrániť.

Ak ste už vybrali krásnu a vysoko kvalitnú tapetu, je najlepšie nechať si ju nalepiť skúseným remeselníkom, aby sa neskôr nepoškodili steny, pretože nové omietky sú veľmi drahou záležitosťou.

Môžete len vymaľovať priamo na tapety?

Nechcete sa zaoberať zložením tapiet, ale už vás ich vzor nudí? Napadlo vás, že tapety iba premaľujete? Odborníci sa zhodujú, že to nie je najlepší nápad. Chemikálie vo farbách môžu tapetu poškodiť a výsledkom môžu byť veľmi nevzhľadné steny.

Článok Nový rok - nový domov? bol publikovaný 16. ledna 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...