Viete, ako správne vyprať bielizeň?

Sponzorované odkazy:

Viete, ako správne vyprať bielizeň?

Neustále kupujete domov ďalšie a ďalšie zaručene najlepšie prášky a gély na pranie bielizne a pritom vaše oblečenie je zašednuté, fľakaté a pripadá vám skôr zaprané? V reklamách sa belostná bielizeň skvie čistotou a vy máte tak akurát zlosť? Možno robíte nevedomky pri praní bielizne nejakú chybu. Poďme sa spolu pozrieť, na tie najčastejšie.

Neotáčate oblečenie naruby

Odevy starnú rýchlejšie, keď sa otierajú o drsnejšie látky iných kúskov oblečenia v bubne práčky. Namietnete, že škvrny sú predsa na lícovej strane. Veľké škvrny odstráňte pred vložením bielizne do práčky. Oblečenie nie je špinavé len zvonku. Pot a odumreté kožné bunky vnútri nohavíc treba vyprať. Veľa oblečenia je tak viac špinavá vnútri než zvonka.

Preplnená práčka

Veľkosť dnešných práčok s predným plnením klame – vyzerá to, že je tu miesto pre oveľa viac bielizne, než je odporúčanie výrobcu. Nenaplňujte práčku na maximum, pretože oblečenie potrebuje priestor k pohybu, aby sa k látkam mohla dostať voda a prací prostriedok, aby bolo dokonale vyprané. Ak sa voda príliš zašpiní, špina sa jednoducho znovu nanesie na odevy, takže vyzerajú zašednuté a špinavé. Ako spoznáte dobre naplnenú práčku? Potom, čo do nej vložíte bielizeň by sa vám mala do práčky vojsť dlaň na výšku do priestoru medzi bielizňou a bubnom.

Nesprávne množstvo pracieho prostriedku

Použite odporúčané množstvo pracieho prostriedku pre hmotnosť vašej bielizne. Ak použijete príliš veľa prášku, vaše oblečenie môže obsahovať zvyšky peny. Príliš málo pracieho prostriedku vám zase bielizeň nevyperie dokonale. Ak nechcete strácať čas čítaním pokynov na pranie, kúpte si kapsule na pranie. Avšak ak máte príliš zašpinenú bielizeň – napríklad po víkende strávenom prácou v záhradke – budete potrebovať kapsule dve.

Netriedime oblečenie

Zapraná bielizeň nemusí byť len z preplnenej práčky, alebo nedokonale vypraného oblečenia, často je dôvodom skutočnosť, že netriedime odevy pred praním. To, že vám farebné kúsky nezafarbia tie biele, ešte neznamená, že biele sú dokonale vyprané. Pri takomto prístupe budete mať za pár cyklov miesto belostnej bielizne veľa sivých kúskov, ktoré budete môcť nosiť tak maximálne na doma. Základné rozdelenie je biele a farebné. Čierne, tmavo modré a hnedé môžete prať spolu a ďalšiu práčku naplňte zvyšnými farebnými kúskami. Ak periete nový módny kúsok, radšej ho vždy nechajte odmočiť, alebo ho vyperte samotný, jedine tak budete mať istotu, že vám nezafarbí zvyšok oblečenia. Najviac púšťajú červená, tmavo modrá a zelené kúsky.

Zipsy a gombíky

Ak chcete aby vám oblečenie dokonale sedelo, nemôže mať vyťahané gombíkové dierky a pokrivené zipsy. Pred praním zapnite zipsy aj gombíky. Oblečenie bude dlhšie vyzerať ako nové.

Špinavá práčka

Veľa ľudí práčku nečistí, pretože si myslia, že nie je potrebné čistiť prístroj, v ktorom je neustále horúca voda a čistiaci prostriedok. To je však veľká chyba. Vďaka tomu, že sa do práčky dáva špinavá bielizeň, navyše je tam neustále vlhko, je to dokonalá liaheň baktérií a plesní. Čistite gumy pri otvore bubna, vlhčeným obrúskom čas od času utrite práčku zvonku. Doprajte jej špeciálny čistič práčok, ktorý práčku zbaví nánosov vodného kameňa a zvyškov nerozpusteného prášku. Šuplík, do ktorého sa dávkujú pracie prostriedky, čistite minimálne raz za mesiac.

Pod ním bývajú nánosy rozmočeného pracieho prášku a aviváže. Raz za štvrť roka vyčistite spodný filter práčky, v ktorom sa hromadia gumičky do vlasov a drobné predmety, ako sú napríklad mince.

Článok Viete, ako správne vyprať bielizeň? bol publikovaný 30. března 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...