Prečo na jeseň (ne) hrabať lístie?

Sponzorované odkazy:

Prečo na jeseň (ne) hrabať lístie?

V Slovenskej republike je hrabanie lístia taká jesenná tradícia, rovnako tak ako púšťanie drakov. Aj v množstve našich príspevkov máme uvedené, že je potrebné pripraviť záhradu na jeseň a zhrabať lístie. Ale je to tak z hľadiska súzvuku s prírodou správne?

Áno lístie je na záhrade nevzhľadné. Pokiaľ sa jedná o lístie, ktoré spadlo zo stromu napadnutého škodcami je dokonca pre okolité rastliny nebezpečné a mali by sme ho zhrabať čo najskôr, najlepšie ho spáliť a už vôbec ho neumiestňovať do kompostu.

Veľa práce

Okrem všetkého, ak máte veľkú záhradu, hrabanie lístia na jeseň je jedna veľká nekončiaca drina. Obzvlášť, ak je na vašom pozemku veľa stromov. Všetci máme radi na záhrade upratané a čisto. Ale nemusíte byť otrokmi vašej záhrady. S pokojom zhrabať lístie len v obývateľnej časti záhrady, a tú zvyšnú nechajte tak, ako je. Urobíte dobre svojmu chrbtu a prospejete aj prírode. Neveríte?

Výhody nehrabania lístia

Keď necháte ležať lístie ladom, bude to mať aj výhody. Pomôžete živým obyvateľom vašej záhrady. Veľa druhov hmyzu a niektoré drobné tvory (žaby, ropuchy, ježkovia) prezimujú práve tak, že sa do lístia zahrabávajú. Vtáky sa ľahšie u vás na záhrade nakŕmia, pretože medzi listami nájdu vypasených červíkov, ktorí im slúžia ako potrava.

Ďalšiu výhodu má vaša lenivosť s hrabľami pre váš trávnik. Listy fungujú ako prirodzená bariéra pred nepriazňou počasia a snehom pre váš trávnik. Chránia tiež korene stromov a kríkov pred prízemnými mrazíkmi.

Milujete prírodu? Uvidíte, že sa budete cítiť viac v spojení s prírodou, keď necháte kus trávnika na vašej záhrade zasypaný lístím. Nemusíte sa báť, že sa na jar lístia nezbavíte, ani toho, že prvé jarné kvety vďaka nánosom listov uhynú. Pozrite sa niekedy na jar na okraj lesa, kde si bleduľa a snežienky vždy nájdu cestu, ako prerásť krovím a nánosmi lístočkov, aby nám oznámili, že sa blíži jar.

Ušetríte čas

Poslednou výhodou nehrabania lístia je to, že nám ušetrí čas, ktorý môžeme venovať dôležitejším prácam na záhradke, alebo svojej rodine. Dajte hrable späť do kôlne a radšej choďte púšťať s deťmi šarkana. Na to budú spomínať celý život. A vy si tiež určite radi oddýchnete od náročných pracovných povinností.

Článok Prečo na jeseň (ne) hrabať lístie? bol publikovaný 21. září 2021 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...