Čo nikdy neprať v práčke?

Sponzorované odkazy:

Čo nikdy neprať v práčke?

Automatická práčka uľahčila všetkým gazdinkám veľa práce. Nie je práve lacná na obstaranie, a tak by ste sa mali o svoju práčku riadne starať, aby vám vydržala, čo možno najdlhšie.

Niektorí ľudia majú pocit, že je práčka samočistiaca. Pretože sa do nej dáva prací prostriedok a je v nej horúca voda, tak prečo by ju mali čistiť. Pravidelne sa však musíte starať o gumy, šuplík na prášok, ale aj samotnú práčku od vodného kameňa, prípadne aj jej hadicu a filter na zachytené nečistoty. Viete, že pre svoju práčku toho môžete urobiť oveľa viac? Ako napríklad v nej neprať veci, ktoré do nej nepatria. Ktoré to sú?

Napríklad oblečenie, ktoré obsahuje najrôznejšie kamienky a flitre. Nielenže po vypraní v práčke nebudú tak lesklé, ale práčka môže natrhnúť niť od flitrov, poškodiť nielen praný top, či šaty, ale tiež sa môže upchať vývod práčky, či filter. Radšej také veci vyperte v ruke. Ďalej potom v práčke neperte oblečenie, ktoré je označené na štítku symbolom, ktorý hovorí, že ho nesmiete prať. Výrobca má na to dôvod. Takéto oblečenie pravdepodobne nepoškodí práčku, ale tiež si ho už na seba neoblečiete.

Perové bundy a prikrývky tiež radšej odneste do čistiarne. Po vypraní v práčke už nikdy nebudú tak hrejivé a nadýchané, ako boli pri nadobudnutí.

Príliš chlpaté veci. Ak máte domáceho maznáčika, určite sa nejakým tým chlpom na oblečení nevyhnete, ale ak máte oblečenie doslova obalené zvieracími chlpmi, pred vypraním sa ich snažte odstrániť. Chlpy sa môžu nahromadiť a upchať odtokové potrubie.

Vankúše a ďalšie výrobky z pamäťovej peny. Nasiaknu vlhkosť ako špongia a prílišné žmýkanie v práčke ich môže doslova roztrhať na kusy.

Veľké kusy oblečenia, deky, prikrývky a nadmerné bundy neperte v práčke. Možno sa vám ich tam podarí napchať, ale keď sa nasiaknu vodou, budú pre práčku veľmi ťažké a poškodia bubon, či ložiská, práčka potom bude hrkotať a vy budete musieť zavolať opravára.

V práčke neperte ani vlnu, kašmír hodváb a ani výrobky z kože.

Pred vložením oblečenia do práčky poprechádzajte vrecká, odstráňte papierové vreckovky, sponky do vlasov, gumičky, ale aj mince a kľúče.

A posledná vec, neperte v práčke ani najrôznejšie rohože a rohožky. Aj keď sa to zdá byť ako nápad, ktorý vám ušetrí veľa práce a času, guma naspodku rohožky sa môže uvoľniť a poškodiť čerpadlo.

Článok Čo nikdy neprať v práčke? bol publikovaný 23. října 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...