Ako na jeseň zútulniť svoje obydlie?

Sponzorované odkazy:

Ako na jeseň zútulniť svoje obydlie?

Jeseň je čas, kedy chodí príroda spať a my by sme mali tiež spomaliť. Častejšie sa zababušiť s čajom do deky, pustiť si obľúbený film, prečítať si knihu, zapáliť krb, alebo aspoň sviečky. Relaxáciu vám môže prekaziť neporiadok okolo vás. Nikto nemôže pokojne odpočívať, keď sa okolo neho nachádzajú stohy časopisov, či kopa riadu.

Než sa tak vrhneme do odpočinku, mali by sme urobiť jesenné upratovanie. Ako na to? Aj zvieratká si na jeseň robia zásoby na tuhú zimu a vy si z nich vezmite príklad. Urobte si upratovanie v špajze, nech ste pripravení, až sa vás zima, či nútená karanténa spýta.

Skontrolujte stav vašich zásob, preexpirované korenie a potraviny nemilosrdne vyhoďte, po ruke majte papier, nech viete, aké zásoby doplniť. Potom z regálov všetko vyberte, poutierajte prach, povysávajte, a zásoby narovnajte späť. Pozorne sa pozrite, či nie sú vaše potraviny napadnuté nejakými škodcami, napríklad potravinovými molami. Preventívne môžete umiestniť najrôznejšie odpudzovače a lapadlá na tieto a podobné darmožrúty.

Na jeseň myslite na bezpečnosť. Skôr, než začne vykurovacia sezóna, nechajte skontrolovať palivové cesty, vyčistiť komín a krb, skontrolujte detektory dymu a plynu.

Na kvalitný odpočinok je potrebné mať upratanú posteľ a kvalitný matrac. Vyperte jej poťahy, otočte ju, poprípade ju poriadne vysajte.

Keď už sme pri tých matracoch, nezabudnite ani na váš čalúnený nábytok a koberce. Tie nechajte pred zimou vyčistiť, sú lapačom roztočov a alergénov. Sedacie súpravy a kreslá nechajte vyčistiť odbornou firmou. Ušetríte tak váš čas, aj zdravie vášho chrbta. Vyperte aj najrôznejšie deky, plédy a obliečky na dekoračné vankúšiky.

Až budete mať upratané, poriadne vyvetrajte, vo vlhkých domoch je najvyšší čas na inštaláciu odvlhčovačov vzduchu. Než si ľahnete k televízii, zapáľte si sviečky, a prevoňajte si byt. Skvelé sú najrôznejšie aroma lampy, jablčníky, či aroma difuzéry. Najrôznejšie vône dokážu ovplyvniť náladu a pomôžu vám prekonať jesenné depresie.

Článok Ako na jeseň zútulniť svoje obydlie? bol publikovaný 2. listopadu 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...