Ako si urobiť záhradu doma?

Sponzorované odkazy:

Ako si urobiť záhradu doma?

Na jeseň sme sa všetci presunuli do vnútorných priestorov nášho domova. Už si nenájdeme príliš veľa príležitostí na to, ako sa venovať záhradke. Na ňu vyrazíme až na jar. Ak ste naozajstní záhradní nadšenci, môžete si záhradku urobiť aj doma! Neveríte? Ako na to si prečítajte v našom článku.

Ako na to?

Možností je množstvo – od zimnej záhrady, po miniatúrny skleník na parapete, až po vertikálne záhrady, ktoré dokážu byť zároveň aj dych vyrážajúcou dekoráciou do obývacej izby.

Vertikálne záhrady majú hneď niekoľko výhod. Pri zahradničení nebudete mať odreté kolená, kvetinky vám v zime nezamrznú a ani vám ich neožerú tí protivní slimáci. Vertikálne záhrady nemusia byť skomponované iba z okrasných rastlín, ale môžete v domácnosti pestovať aj základné druhy zeleniny, ako čerstvé prísady do vašich obľúbených ranných smoothies.

Dekorácia pomocou kvetov

Kvety ozdobia nielen záhradu, ale aj vašu domácnosť. Podľa pradávneho čínskeho učenia Feng-Shuei do domu nepatria sušené ani umelé kvety. Takže vertikálna záhradka nebude ani nič proti tomuto štýlu žitia. Zelená do interiéru patrí – upokojuje náš zrak unavený večnou prácou na počítači, navyše vytvára zaujímavý kontrast k modernému nábytku.

Je len na vás, či na vymýšľanie vertikálnej záhrady použijete kvety, ktoré sú okrasné iba listom, alebo si vyberiete také, ktoré čas od času vykvitnú. Alergici asi zvolia prvý variant, ale pokiaľ neriešite peľ kvitnúcich rastlín, určite do kompozície vertikálnej záhrady zasaďte aj kvitnúce kvietky. Zmení to razom vzhľad celého „kvetinového obrazu“. Zaujímavo vyzerá napríklad kontrast medzi špicatým svokriným jazykom a vykvitnutými africkými fialkami.

Aby záhrada prosperovala aj v interiéri

Určite sa vám bude hodiť pár tipov na to, ako udržiavať vertikálnu záhradu v stále „pozerateľnom“ stave. Nezabúdajte na to, že hoci máte kvety doma, musíte im zaistiť dostatok svetla. Na to myslite už pri nákupe kvetov do vašej interiérovej záhradky, vyberajte na svetlo menej náročné kvety.

Pri zalievaní vertikálnej záhrady buďte obozretní – prílišná zálievka kvetom škodí rovnako ako tá nedostatočná. Niektoré kvety nemajú rady vlhko a ľahko zhnijú, či chytia pleseň. Na škodu nebude do vertikálnej záhrady zabudovať drenážny systém, ktorý sa o nadbytočnú vodu postará.

Ak máte zasklený balkón, či lodžiu, kde je predsa len trochu teplejšie ako vonku, pokojne si z neho urobte oázu zelene. Káva po práci vám bude na kvetinovej zimnej záhrade na balkóne určite chutiť o trochu viac.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com

Článok Ako si urobiť záhradu doma? bol publikovaný 23. listopadu 2021 v 06.00 v rubrike Dom a Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...