Ako zbaviť starodávny nábytok typického zápachu

Sponzorované odkazy:

Ako zbaviť starodávny nábytok typického zápachu

Milujete design a radi nakupujete v starožitníctve, poprípade v obchodíkoch, v ktorých sa dajú nájsť tzv. poklady z povaly?

Starodávny čalúnený nábytok Niet divu. Starodávny nábytok z masívu má svoje nezameniteľné čaro, dokáže veľmi originálnym spôsobom oživiť váš interiér a dodá vášmu bývaniu nádych minulého storočia.

S nábytkom z druhej ruky je však spojená jedna nepríjemnosť – veľmi typický zatuchnutý zápach. Nielen starobylé čalúnené stoličky a sedačky, ale aj toaletné stolíky, komody a konferenčné stolíky, ktoré sú cítiť po vlhku, po povale, či plesnivej pivnici sú síce nádherné na pohľad, ale doma vám narobia viac škody ako úžitku. Dokážu veľmi rýchlo svojim zápachom zamoriť celú miestnosť, kde sa nachádza. Skôr než nový kúsok starodávneho nábytku umiestnite do svojho domova, mali by ste sa snažiť zbaviť ich nechutného zápachu.

Najľahším a najlacnejším spôsobom je nechať takýto nábytok vyvetrať na čerstvom vzduchu, to niekedy veľmi pomôže. Bohužiaľ táto taktika vám príliš nepomôže pri čalúnených kúskoch.

Staré stolíky majú svoje čaro Nábytok môžete poriadne vydezinfikovať a použiť nejaký veľmi voňavý čistiaci prostriedok. Samozrejme nie príliš agresívny, aby nepoškodil krásu masívneho dreva. Do vyčistených šuplíkov komôd a príborníkov môžete umiestniť voňavé vrecúška s levanduľou, či granulovanou avivážou. Ak máte dojem, že je v nábytku viac vlhkosti, než je zdravé, môžete do neho umiestniť klasické mačacie stelivo, ktoré dokáže vlhkosť absorbovať. Prevoňať nábytok dokážu aj strategicky umiestnené tvrdé mydlá. Ak to nepoškodí povrch nábytku, zachráni vás aj klasický roztok octu a vody, ktorý namiešate v pomere 1:1 a použite roztok na utretie všetkých povrchov. Prácu si ušetríte, ak umiestnite tento roztok do prázdneho rozprašovača.

Najväčším problémom býva čalúnený nábytok Zavolajte si na pomoc slniečko. To vďaka UV žiareniu pôsobí tak trochu ako dezinfekcia, nábytok nebude už tak páchnuť. Ak sa obávate nejakých roztočov, či plesní, pokojne môžete použiť aj generátor ozónu, ktorý v miestnosti, kde je umiestnený dokáže vydezinfikovať naozaj všetko. Zbaví vás baktérií, vírusov aj plesní.

Článok Ako zbaviť starodávny nábytok typického zápachu bol publikovaný 15. března 2022 v 08.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...