Ako vám drobná zmena návykov pomôže k upratanému domu?

Sponzorované odkazy:

Ako vám drobná zmena návykov pomôže k upratanému domu?

V poslednom roku sa roztrhlo vrece s najrôznejšími radami koučov na dokonalú organizáciu a upratovanie domácnosti. Najmä americkí majstri na upratovanie veľmi často používajú s upratovaním, ale aj s koučingom jedno zvláštne slovo: „mikrohabits“.

Uprataná domácnosť sa stane vašim útočiskom

Tieto drobné, v doslovnom preklade mikro návyky donútia aj tých najväčších prokrastinátorov a leňochov k akcii, v akejkoľvek sfére života. Funguje to aj oblasti zdravia. Trikrát denne urobíte desať drepov, vypijete 6 pohárov vody, desaťminútová prechádzka. Keď denne urobíte pár maličkostí pre zdravie v celkovom súčte za mesiac sa to na vašom zdraví a postave prejaví. Vtip je v tom, že pokiaľ ide o krátke časové úseky, ani si to neuvedomíte a dlhšie v úsilí vydržíte, než keby ste si naordinovali denne dve hodiny v posilňovni. Drobné návyky sa dajú aplikovať aj na pár minútové upratovanie niekoľkokrát denne.

Keď ráno pri čistení zubov zapnete práčku a pri príprave raňajok dáte riad do umývačky a pustíte ju, stojí vás to päť minút navyše, ale na konci dňa sa budete vracať domov s pocitom, že máte vypranú bielizeň a umytý riad.

Starostlivo si všetko naplánujte

Než sa začnete pár minútovému upratovaniu venovať, uvarte si kávu, po ruke si vezmite poznámkový blok a spíšte si všetky domáce práce, ktoré chcete urobiť v priebehu pár minút.

Ktoré to môžu byť? Umytie sprchy pri kúpaní, vyleštenie zrkadla a umývadla v kúpeľni po večernom čistení zubov, vybratí umývačky, skladaní bielizne hneď ako sa dosuší v sušičke, urovnanie topánok v predsieni, vynesenie koša cestou do práce, ustlanie postelí ráno, päťminútové upratovanie obývacej izby, prv než sa začnete večer pozerať na film a pod.

Predsieň musí byť vždy uprataná

Vďaka tomu, že budete domácnosti venovať napríklad dvadsať minút denne, ktoré budete mať rozdelené do niekoľkých päťminútoviek, budete mať doma vždy upratané. Minimálne sa zbavíte vizuálneho neporiadku na kuchynskej linke, konferenčnom stolíku a v predsieni. V kúpeľni bude upratané každý deň a zostane vám len zotretie, či čistenie odpadov. Nebudete si kaziť voľný víkend, kedy upratovaniu a praniu potom musíte venovať celé dopoludnie a už vám nezostane energia na popoludňajšiu prechádzku, či vonkajšie aktivity s deťmi.

Čo vy? Upratujete trochu každý deň, alebo si kazíte víkendy údržbou domácnosti?

Článok Ako vám drobná zmena návykov pomôže k upratanému domu? bol publikovaný 20. března 2022 v 06.45 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...