Minimalizmus vás prinúti pretriediť veci

Sponzorované odkazy:

Minimalizmus vás prinúti pretriediť veci

Minimalistický trend bývania má jednu veľkú výhodu, neskladujete doma zbytočné krámy, nechcené darčeky a zbytočné dekorácie. Než sa dopracujete k minimalistickému ošateniu a príbytku, bude vás čakať jedno veľké upratovanie. Raz pre vždy budete musieť prebrať všetky svoje veci a oblečenie a zbaviť sa všetkého, čo doma nemá čo robiť.

Zbavte sa neporiadku raz a navždy Pri predstave generálneho upratovania vám naskočila husia koža. Takáto „debordelizácia“ má aj veľmi dobrý účinok na zdravie, najmä psychický. Dalo by sa povedať, že súčasne s upratovaním si upraceme psychicky aj v sebe, zbavíme sa aj niektorých zlých spomienok, upratovanie tak pôsobí terapeuticky. Navyše vám ušetrí veľa času, zakaždým, keď v neporiadku hľadáte niečo, čo nutne potrebujete, a nemôžete to nájsť, zvyšujete vašu hladinu stresu. V prílišnom neporiadku ľudia častejšie trpia úzkosťou a depresiami. Je teda na čase zatočiť nielen s psychickými problémami, ale aj s vašim neporiadkom.

Keď budete triediť veci, uvedomíte si, koľko vecí si počas rokov nanosíme domov. Od časopisov, ktoré sme nestihli prečítať, po zbytočnú kozmetiku, ktorú ste kúpili a nikdy nepoužili, až po niekoľko tričiek v rovnakej farbe.

Roztrieďte aj knihy Či je vašou motiváciou minimalistický vzhľad vášho bývania, alebo terapia upratovaním, je nakoniec jedno. Výsledkom bude uprataná domácnosť, kde má každá vec svoje miesto a vy sa nebudete musieť báť otvoriť skriňu, aby z nej na vás niečo nevypadlo. Znie to dobre, nie?

Generálne upratovanie všetkých vašich vecí zaberie veľa času, najľahšie to pôjde, pokiaľ si všetky podobné predmety nanosíte na kôpky. Všetko oblečenie, všetky knihy, všetky batérie, všetko príslušenstvo k elektronickým gadgetom. Jedine tak budete mať prehľad, koľko toho všetkého vlastne vôbec máte. K ruke si pripravte kartónové krabice, do jedných dávajte veci, ktoré vyhodíte, do iných veci, ktoré idú darovať na charitu, rovno pri tom aj odpad trieďte.

Upracte si skôr, než vás neporiadok zavalí Nenechávajte veci na charitu v garáži, ale po skončení upratovania ich hneď odvezte, aby ste si náhodou zase polovicu vecí nenanosili späť do domu.

Niektoré veci s emocionálnou hodnotou sa dajú len ťažko vyhodiť, napríklad výkresy od detí, tie si môžete ofotiť a uchovať v cloudovom úložisku, nebudú vám zaberať miesto v dome a v digitálnej podobe vám vydržia vlastne aj dlhšie.

Článok Minimalizmus vás prinúti pretriediť veci bol publikovaný 30. dubna 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...