Ako prilákať motýle do vašej záhradky

Sponzorované odkazy:

Ako prilákať motýle do vašej záhradky

O tom, aké dôležité je prilákať hmyz do vašej záhrady, aby vám všetko pekne kvitlo, sme si už písali. Hmyzie hotely si môžete zakúpiť v každom hobbymarkete, alebo sa ho môžete pokúsiť vyrobiť, keď budete mať s deťmi voľné popoludnie, ale nebudete sa chcieť púšťať do náročnejšieho záhradného projektu.

Všetci vieme, že opeľovať kvety nám pomáhajú predovšetkým pracovité včely, ale motýle sajú aj nektár z kvetov a pri svojom pohybe z kvetu na kvet tiež prenášajú peľ medzi nimi. Navyše motýle sú v našej krajine čím ďalej vzácnejšie, len si spomeňte na roky, keď ste boli malí, stačilo sa prejsť po záhrade a bolo ich všade plno. Od babočiek, cez belásky.

Poďme spolu pomôcť ich opätovnému navráteniu do našej prírody. Čo vlastne motýle k životu potrebujú? Predovšetkým pokoj na rozmnožovanie, prospeje im teda miesto k tichému úkrytu, kam budú môcť naklásť vajíčka, aby sa motýlia rodina na vašej záhrade mohla rozrásť. Všetci vieme, že motýľ prechádza v rámci života niekoľkými fázami, a tak je veľmi dôležité, aby sa ich larvy mali v záhradke čím kŕmiť. Aj dospelým motýľom môžeme prilepšiť v podobe nádob s „nektárom“. Do nich umiestnite vodu s ovocím, či vodu s cukrom.

Na vašej záhrade musí byť aj dostatok kvitnúcich rastlín, najlepšie bude, keď výber bude naozaj rozmanitý. Pozrite sa na okolité lúky, na pôvodné rastliny vo vašej oblasti a vyberte pre svoju záhradku podobné. Motýle majú najradšej nektár z červených, žltých a oranžových kvetov, také, ktoré im asi prídu najsladšie. Také kvety vysádzajte na miesto, kde na vašej záhrade svieti najdlhšie slniečko.

Motýľom musíte tiež vytvoriť útočisko, kde sa budú môcť schovať. Duté kmene, palivové drevo zrovnané a pripravené na zimu, malé skrýše a špeciálne „domčeky“ pre motýle. Motýľom bude dobre aj v plytkých nádobách s vodou, pri ktorých si radi oddýchnu. Bude stačiť napríklad obyčajná tácka, na ktorú položíte pár kvetín, aby ste motýle prilákali.

Zabudnite na chémiu na záhrade

Nemôžete sa na jednej strane snažiť prilákať motýle do vašej záhrady a zároveň používať chemické postreky a insekticídy, ktoré samozrejme hubia aj motýle. Na internete nájdete množstvo návodov na to, ako si vyrobiť prírodné postreky na rastliny, ktoré motýľom neuškodia.

Keď sa budete hoci trošku snažiť, uvidíte, že sa motýle u vás na záhrade čoskoro usídlia.

Článok Ako prilákať motýle do vašej záhradky bol publikovaný 11. června 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...