Chystáte si založiť záhradku?

Sponzorované odkazy:

Chystáte si založiť záhradku?

Kúpili ste dom, či ste si ho nechali postaviť a tento rok budete tráviť prvé leto vo svojom. Iste tiež túžite po novej záhrade, ktorú vám budú susedia aj okoloidúci závidieť. V lete je ideálny čas na rozvrhnutie záhrady, stavbu záhradných stavieb, ale aj na založenie prvých záhonov. Len si pamätajte, že nemôžete čakať, že budete mať všetko hneď.

Záhradkárčenie je veľmi obľúbená činnosť, bohužiaľ niektoré procesy sa v prírode nedajú urýchliť, ani keby sme chceli. Už v lete môžete zasadiť nejaké stromčeky a kríky, s výsadbou niektorých kvetov budete však musieť počkať až na jeseň, aby vám na jar pekne vykvitli.

V lete tak môžete postaviť skleník, urobiť si záhony, vysádzať letničky do kvetináčov okolo pergoly. Tiež sa môžete pustiť do budovania domčeka pre deti, alebo takého malého záhradného ihriska s pieskoviskom a so šmykľavkou. Väčšina ľudí objednáva bazény na jeseň, aby ušetrila financie v jesenných výpredajoch, ale využite to, že máte pri dome stavenisko a pred výsadbou trávnika si nechajte na bazén vyhĺbiť zodpovedajúcu jamu.

Pokiaľ máte domček na náradie, vydajte sa na jeho nákup. Hodiť sa vám budú lopaty, krompáč, hrable, pílky, ale aj drobné náradie na záhradkárčenie, ako rýle, lopatky a pod. Ceny takmer všetkého letia hore, preto nečakajte na jesenné výpredaje hobby marketov a nakúpte si do zásoby, na jar budete radi, že máte všetko potrebné na sadenie a údržbu záhrady pripravené.

Ďalšou vecou, ktorú môžete pre novú záhradku urobiť v lete, je založiť niekde v rohu záhrady kompost. Bude sa hodiť miesto na prerezané vetvy, pokosenú trávu, ale aj zvyšky z kuchyne. Do kompostu ale nepatria kvety a konáre z rastlín, ktoré sú napadnuté nejakým škodcom.

Pred tým, než si urobíte nové záhony, niekoľko dní záhradu len pozorujte, aby ste vedeli, kam dopadajú slnečné lúče ráno, na obed a večer. Záleží samozrejme na tom, čo sa chystáte pestovať, ale nie je dobrým nápadom napríklad pestovať zeleninu na miestach, kde v lete praží celý deň slnko.

Článok Chystáte si založiť záhradku? bol publikovaný 19. července 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...