Postarajte sa o to, aby bola pôda na vašej záhrade plná živín

Sponzorované odkazy:

Postarajte sa o to, aby bola pôda na vašej záhrade plná živín

Dlhoroční záhradkári vedia, že pokiaľ majú svoje záhony na jednom mieste naozaj dlho, časom plodia menej a ani kvetom sa príliš nedarí. Tento problém má niekoľko príčin. Pôda je po toľkých rokoch jednoducho vyčerpaná. Prívalové dažde vám zo záhonov zmývajú veľa hliny. Navyše je vhodné najmä pri záhonoch na zeleninu a ovocie čas od času striedať plodiny, ktoré na nich pestujeme.

Sadiť každý rok na rovnaký záhon mrkvu a po piatich rokoch sa diviť, že je jej málo a je príliš malá, je zbytočné plytvanie semienkami. Každý už zo školy vie, že jednotlivé plodiny čerpajú z pôdy rovnaké minerálne látky. Preto je dobré si o nich niečo prečítať a zistiť, aké majú nároky na pôdu a každý rok zasadiť mrkvu, hrášok, či zemiaky trochu inam.

Väčšina záhradkárov si pestuje vlastnú zeleninu a ovocie preto, aby mali istotu, že sa jedná o kvalitné plodiny, pestované bez použitia chemických látok. Takže rada, že si máte kúpiť hnojivá plné chemikálií a použiť ich na záhony, nepripadá do úvahy.

Ďalšou možnosťou je, že si na svoje záhony naveziete novú zeminu, ktorú si zakúpite. Mali by ste istotu, že bude úrodná. Ale na veľkú záhradu, pri dnešnej cene zeminy, je to skutočný luxus, aký si skoro nikto nemôže dovoliť.

Ako túto situáciu riešiť? Použite prírodný hnoj, poprípade vlastný kvalitný vyzretý kompost a na jeseň ich na záhony rozprestrite. Samozrejme aj kompost, či rašelinu si môžete tiež zakúpiť. Len si dávajte pozor, aby ste si spolu s ním na záhradku nedovliekli nejakých škodcov. Pri vlastnom komposte máte istotu, že ste kompostovali iba nezávadné zvyšky, ale u kupovaného vám to nikto nezaručí.

Zakúpiť odporúčam kompost na pestovanie čučoriedok, brusníc a lesných jahôdok, pretože ideálne pH na ich pestovanie je okolo 4 a bežná zemina v záhradkách má okolo 7.

Článok Postarajte sa o to, aby bola pôda na vašej záhrade plná živín bol publikovaný 6. srpna 2022 v 00.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...