Čo robiť na záhrade v septembri?

Sponzorované odkazy:

Čo robiť na záhrade v septembri?

Leto nám pomaly končí, to však neznamená, že môžeme poľaviť v záhradkárskych prácach. Koniec leta, ak chcete začiatok babieho leta a jesene, naopak patrí na záhrade k najnáročnejším obdobiam. Dozrieva nám ovocie, zelenina, je potrebné pripraviť záhradu na zimu.

Veľa kvetín pomaly odkvitá, je čas pozbierať semienka a uložiť ich na suché temné miesto, a odpratať odkvitnuté druhy. Ruže nám naopak stále ešte robia radosť, rovnako ako väčšina neskorých letných trvaliek, popínavých kvetov. Ten kto má šťastie, že mu na záhrade dobre prospievajú hortenzie, teší sa z ich posledných kvetov.

September je tiež čas na to, aby ste zožali bylinky, môžete si pozbierať levanduľu a ľahko ju prerezať, ale nezabúdajte na to, že to nesmiete prehnať. Hlavne nestrihajte zdrevnatené stonky, ľahko upravte trs levandule do úhľadného a kompaktného tvaru.

Prerežte aj kráľovnú popínavých drevín – vistáriu. Vistária je v každej záhrade dominantnou ozdobou. Odstrihnite príliš dlhé a nepotrebné výhonky. Keď prestriháte vistáriu dvakrát ročne, dočkáte sa nádherných kvetov.

Keď sa zameriame na už spomínané trvalky, tie na konci leta väčšinou odkvitajú, vyzerajú unavene, aj keď sa o ne dobre staráte. Po prvých jesenných mrazoch trvalky zhnednú a vôbec vábne nepôsobia.

Napríklad na pestovanie nenáročného rozchodníka, ktorý je obľúbený práve pre jeho ľahké pestovanie, vyzerá celkom dobre, aj keď už nekvitne. Hosta, alebo ak chcete funkia, naopak vyzerá veľmi škaredo a dokáže zohyzdiť celý záhon. Pozor na to, hosta veľmi chutí slimákom a môže ich lákať do vašej záhradky. O tento kvet sa príliš starať nemusíte a napriek tomu prežije. Čím staršia je hosta na vašej záhrade, tým lepšie vyzerá.

Názory na to, ako sa starať o trvalky na konci leta sa rôznia. Niektorí záhradkári ich nechajú prirodzene uschnúť a upratujú ich až naozaj na jeseň, iní – tí, ktorí majú záhradku radi úhľadnú, zoschnuté listy a odkvitnuté kvety odstraňujú. Je len na vás, či sa o trvalky postaráte už v septembri, alebo si prácu necháte až na neskorú sychravú jeseň.

Niektoré kvety, ktoré sú chúlostivé na prvé mrazíky, musíte zavčasu uložiť na prezimovacie stanovište – na verandu, či do zimnej záhrady. Petúnia, pelargónia a fuchsie sú asi najznámejšími zástupkyňami týchto „chúlostiviek“. Pokiaľ tieto rastliny budete zazimovávať do skleníka, dajte ich na vyvýšené miesto, nenechávajte ich pri zemi, je tam väčšie chladno a tiež ľahko chytnú pleseň.

Článok pokračuje TU .

Článok Čo robiť na záhrade v septembri? bol publikovaný 3. září 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...