Ako si na jeseň vylepšiť záhradu?

Sponzorované odkazy:

Ako si na jeseň vylepšiť záhradu?

Aj keď je na jeseň na záhrade veľa práce a času býva obvykle málo, je teraz ideálny čas na vylepšenie záhrady.

Či už sa jedná o jednoduchý projekt, ako je vytvorenie záhradného kŕmidla, či stavbu novej lavičky, môže sa do práce zapojiť celá rodina. Pri spoločnej činnosti na čerstvom vzduchu si oddýchnete, budete na seba pri pohľade na finálny výrobok pyšní a ako rodinu vás to stmelí. Deti sa navyše naučia novým veciam a precvičia si motoriku.

Môžete napríklad začať budovať vyvýšené záhony, ktoré na jar len osadíte. Pred tým, než niekam vyvýšený záhon umiestnite, starostlivo si prejdite záhradu, vyberte miesto, na ktoré dopadá primerané množstvo slnečných lúčov, ale nebude naň pražiť slnko celý deň. Tiež je potrebné zaistiť, aby bolo okolo záhona dostatok priestoru, a pohodlne ste okolo neho prešli s kosačkou, alebo napríklad s fúrikom.

Dospodu vyvýšeného záhona môžete dať vetvy, kompost, polienka, hnoj či kôru. Kvalitná zemina je drahá a bude stačiť, keď ju umiestnite na vrch záhonu. Rozkladajúci sa kompost a drevo budú poskytovať postupne prírodné hnojivo, vďaka prirodzenému procesu tlenia. Navyše bude v záhone ľahšie prúdiť vzduch. Pri dlhšom daždi, alebo po výdatnej zálievke do seba drevo na dne vyvýšeného záhona nasáva vodu, ktorú postupne uvoľní do pôdy, až bude sucho. Chybu neurobíte, ani pokiaľ do záhona nazbierate dážďovky, ktoré vám s kyprením pôdy pomôžu.

Pokiaľ budete už na jeseň chcieť vyskúšať nový záhon, môžete do neho zasadiť napríklad cesnak, ktorý by ste tak či tak v tomto období sadili. Cesnak má rád neutrálnu pôdu, preto ho nesaďte do príliš kyslej pôdy. Mali by ste ho sadiť ešte pred prvými mrazíkmi. Po zasadení môžete cesnak chrániť pred premrznutím vrstvičkou mulča.

Vetvy, ktoré vám po výrobe vyvýšeného záhona ostali, môžete v kľude pridať do záhradného kompostu. Radšej ich vopred prezrite, či nie sú ničím napadnuté.

Ak nemáte kompost, môžete si ho založiť, stačí naň kúpiť kompostér, prípadne sud, alebo si vyhraďte miestečko na záhrade, oploťte ho – v podstate rovnako ako vyvýšený záhon a budete môcť začať kompostovať. Na jeseň budete mať veľa zvyškov vetiev, prierezov, ale aj suchej trávy a lístia, takže kompost bude veľmi vhodný. Niekto na výstavbu kompostu používa staré palety, na spodok kompostu môžete tiež jednu neošetrenú náterom položiť, aspoň bude do kompostu prúdiť vzduch a kompost bude lepšie fungovať.

Jedľa a borovica majú krátku životnosť: Tieto dreviny používajte iba na dočasnú kôpku – nevydržia dlho, keď budú konfrontované s vlhkosťou a kyslosťou v kompostoch. Surový céder je odolný a prírodný: Ak chcete postaviť drevený kompostovací kôš s dlhou životnosťou, surový céder je prirodzene odolný voči hnilobe. Silné oleje zabraňujú rýchlemu rozpadu cédra a bránia hmyzu, aby si pochutnával na jeho vláknach. To je dôvod, prečo cédrové kompostovacie nádoby nepotrebujú žiadne tmely ani ošetrenie. Céder tiež zvetráva do svetlo striebrosivej, takže splynie s okolitou krajinou.

Akonáhle si vyberiete materiály, nájdite svoj kôš v oblasti, ku ktorej sa ľahko dostanete pomocou fúrika. Navrstvite jesenné lístie, pokosenú trávu, odpad z dvora a kuchynské zvyšky a pravidelne premiešavajte, aby ste urýchlili rozklad. Na dno kompostu je vhodné seno a prebytky slamy. Nikdy do kompostu nedávajte vetvy a lístie z orecha, vavrínu a eukalyptu, pretože by ste si mohli vďaka tomu, že sú toxické, niektoré rastliny na záhrade zahubiť.

Článok Ako si na jeseň vylepšiť záhradu? bol publikovaný 25. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...