Ani v októbri nesmiete na záhrade zaháľať

Sponzorované odkazy:

Ani v októbri nesmiete na záhrade zaháľať

Máme tu jeseň. Jesenné lístie zafarbilo prírodu a tá nás láka k výletom a prechádzkam. Skúsení záhradkári vedia, že ani počas babieho leta nesmú na záhrade zaháľať. To by pre záhradu bola zásadná chyba. A ak nechcete na konci novembra na poslednú chvíľu záhradu pripravovať na zimu, aj v mesiaci októbri si nájdite čas na drobné záhradnícke práce. Uvidíte, že sa vám to oplatí.

Už len preto, že v októbri sa objavujú prvé ranné mrazíky. Síce popoludní je na našej záhrade ešte príjemné slniečko, ale ranné mrazíky môžu zničiť poslednú úrodu, ale aj spáliť okrasné kvety. Je teda najvyšší čas všetko, čo ide zožať, chúlostivé kvety prikryť a rastliny v kvetináčoch, ktoré máte v pláne premiestniť na verandu, či odniesť do zimnej záhrady. Pokiaľ nemáte zimnú záhradu, použite skleník.

Skleník by ste tiež na jeseň mali vymyť, prihnojiť, upratať a pripraviť na zazimovanie. Skontrolujte, či niekde nevidíte škodcov, dbajte na to, aby nikde nezostali zvyšky rastlín, ktoré hnijú. Aby sa vám počas zimy po skleníku nerozšírila hniloba a plesne po celom skleníku. Schovať tiež musíte najrôznejšie semienka a hľuzy. Napríklad tie od georgín, hľuzy begónií a hľuzy mečíkov a uložte ich na zimné mesiace do suchého a temného miesta, napríklad na povalu. Pred uložením odstráňte všetky odumreté listy.

Popínavé ruže zrežte, akonáhle dokvitajú, a zviažte stonky skôr, než jesenné mrazíky spôsobia nenapraviteľné škody. Okolo ruží pozbierajte opadané ružové listy, aby ste zabránili prezimovaniu chorôb, ako je čierna škvrnitosť. Aby sa zabránilo šíreniu škodlivých plesní, nekompostujte napadnuté lístie. Odstráňte prerastené previsnuté rastliny z cestičiek, aby ste udržali čistý a súmerný vzhľad záhrady. Odumreté vytrvalé rastliny orežte.

Po ostrihaní potrebného, doplňte mulč na záhony, aby ste na zimu izolovali korene rastlín a udržali rast buriny pod kontrolou. Na jar sa za to poďakujete.

Dokončite zber hrachu a fazule. Keď dokončí plodina, jednoducho rastlinu odrežte na úrovni zeme a ponechajte korene v pôde. Tieto plodiny fixujú dusík, ktorý sa pomaly uvoľňuje do pôdy, keď sa korene rozpadajú a fungujú ako prírodné hnojivo.

Maliny skontrolujte, priviažte k plotu, či im vyrobte nové podporné tyčky, nech sú pripravené na budúcu sezónu.

Malé ovocné stromčeky omotajte tkaninou a chráňte pred ohryzením divokou zverou. Prejdite záhradu a riadne prezrite všetky stromčeky, či sa na nich nevyskytujú škodcovia. Ak nájdete napadnutý stromček, nikdy jeho lístie nedávajte do kompostu a snažte sa ešte na jeseň s takým škodcom zatočiť.

Článok Ani v októbri nesmiete na záhrade zaháľať bol publikovaný 4. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...