Na jeseň môžete do záhrady prilákať nových návštevníkov

Sponzorované odkazy:

Na jeseň môžete do záhrady prilákať nových návštevníkov

Čím ďalej viac záhradkárov si praje zachovať aspoň časť záhrady v pôvodnom stave, aby zvieratá mali svoje prirodzené prostredie a mali kde prečkať zimu. Pomôcť môžete napríklad hmyzu pestovaním kvetov, ktoré produkujú veľa nektáru, alebo môžete uľahčiť ježkom s hľadaním obydlia na zimu.

Tradične sa na jeseň stavali vtáčie búdky a kŕmidlá, kde sa môžu občerstviť operení obyvatelia našej záhrady. Niektorí záhradkári zo staršej generácie sa snažia vtákov skôr odháňať, aby im nekradli úrodu.

Ak ste však naklonení k spolužitiu s prírodou a určitej symbióze, prečo si tento rok na záhradu neprilákať v zime viac obyvateľov? Tohtoročná zima nebude krutá len pre nás. Vtáky sú užitočné, pretože chytajú nepríjemný hmyz, navyše, už ste niekedy pozorovali za oknom so srieňou vtáčiky, ktorí sa ráno prídu k vám nakŕmiť? Ak máte malé deti, pre nich to bude najmä veľmi poučné.

V každej krajine sú trošku iné druhy vtákov, tak sa najskôr prejdite po záhrade a zistite, akých potenciálnych obyvateľov môžete prilákať. Nemusíte mať dokonalé znalosti prírodopisu, v dnešnej dobe stačí vtáčika odfotiť a napríklad pomocou Google Lens si zistíte, o aký druh sa jedná a čo rád je.

Búdku pre vtáky je vhodné umiestniť na krytom a bezpečnom mieste. V blízkosti kríkov a stromov, kde navyše budú mať výhodu, pretože minimálne z jednej strany na ne nebude fúkať, nebude im krmivo vypadávať z kŕmidla pri väčšom víchre, ani nebude schované pod hromadou snehu. Pokiaľ umiestnite kŕmidlo k nejakému stromu, či ku kríkom s bobuľami, ktoré vtáky prirodzene ako potravu vyhľadávajú, ľahšie ich do kŕmidla nalákate.

Ak nie je vo vašej záhrade vhodné zátišie, umiestnite kŕmidla na kôl, či tyč do aspoň dvojmetrovej výšky, aby sa do kŕmidla na vtáky nedostali predátori. Na kŕmidlo môžete pripevniť najrôznejšie vetvičky, vtáky budú mať väčší pocit súkromia a bezpečia.

Počas roka môžete na záhrade mať aj náustok pre vtáčikov, kde sa osviežia, okúpu si perie a môžu pokračovať v lete.

Vtáky kŕmte vhodnými zmesami semienok, napríklad slnečnicovými, v záhradníckych potrebách dostanete aj rôzne predpripravené guličky na zavesenie na stromy. Predtým sa vtákom zavesoval loj, či sa im do kŕmidla sypala strúhanka a podobné zvyšky z kuchyne, to sa však neodporúča. Existujú aj najrôznejšie „automatické“ kŕmidlá, kam naraz nasypete väčšiu dávku kŕmenia a to sa potom dávkuje samo, podľa toho, či vtáky k vám lietajú často, alebo nie. To už je ale zbytočne luxusná vychytávka.

Ak bývate v blízkosti lesa, môžete vyrobiť aj kŕmidlo pre veveričky. Taká veverička na kŕmidle je lepší pohľad, než televízia.

Poďme spoločne pomôcť zvieratkám prečkať zimu. Príroda toho pre nás robí naozaj veľa a my by sme sa mali odvďačiť, aby našim deťom zostala rozmanitá fauna, na ktorú sme zvyknutí.

Článok Na jeseň môžete do záhrady prilákať nových návštevníkov bol publikovaný 8. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...