Sťahovanie vám môže pomôcť s triedením vecí

Sponzorované odkazy:

Sťahovanie vám môže pomôcť s triedením vecí

Koľkokrát až pri sťahovaní zistíte, koľko máte doma zbytočného harampádia. Nájdete dokonca veci, ktoré ste už dávno nevideli. Nie je práve teraz čas na to, všetko nepotrebné vyhádzať, či darovať, nech si zbytočne neťaháte neporiadok do nového domu?

Nielenže ušetríte nemalé finančné prostriedky a cenný priestor v sťahovacom aute, ale aj si presťahujete iba to naozaj dôležité. Nemá cenu sťahovať nábytok, aby ste ho po mesiaci v novom byte vyhadzovali, to ho radšej predajte hneď – napríklad po internete a do novej domácnosti si kúpte nový.

Úplne bez premýšľania môžete vyhádzať staré uteráky, utierky, darujte oblečenie, ktoré je vám a deťom malé. Záclony a závesy si budete určite kupovať nové, tak ich nechajte v starom byte, alebo sa ich tiež zbavte. A teraz ruku na srdce, pokiaľ nemáte starožitný koberec, kusových koberčekov sa tiež zbavte. Chcete si ťahať starý prach do nového? Aký má zmysel sa sťahovať do nového bytu, keď by to tam vyzeralo rovnako ako v starom?

A čo dôležité dokumenty?

Minimálne mesiac pred sťahovaním si urobte dôkladný poriadok vo všetkých dokumentoch. Pripravte si zložku s pasmi, rodnými listami, poistkami. Tú využijete po presťahovaní – budete si musieť zariadiť nové poistenie domácnosti, trvalý pobyt, všade nahlásiť novú adresu… Ostatné dokumenty roztrieďte, staré účtenky vyhádžte, po dvoch rokoch ich nemá zmysel už skladovať. Naopak, účtovníctvo je dôležité nechať pre prípadnú kontrolu k dispozícii. Ale pokojne môže byť podľa rokov roztriedené v šanónoch a už byť v krabici pripravené na sťahovanie.

Také dokumenty budete môcť po presťahovaní v škatuliach nechať a nevybaľovať ich. Prioritu budú mať iné veci, ako napríklad riad do kuchyne a zariadenia detskej izby. Ak si nie ste istí pri niektorých dokumentoch a účtenkách, či ich ešte budete niekedy potrebovať, naskenujte, či odfoťte ich a uložte ich niekam do cloudového úložiska. Nie je potrebné, aby vám ďalej otravovali život. Ak nemáte skartovačku, dokumenty nepáľte, idú skvele napríklad rozpustiť vo vode, vznikne z nich papierová hmota, ktorú môžete vyhodiť, a nikto nezíska vaše dáta.

Na sťahovanie môžete využiť najrôznejšie tipy a triky. Napríklad môžete použiť väčšie hrubšie vrece, urobiť v jeho spodnej časti otvor. Pozbierajte oblečenie na ramienkach a tak ako sú, vršky ramienok pretiahnite otvorom vo vreci. Vložte opatrne do krabice. V novom byte iba ramienka zavesíte do skrine, zložíte vrece a máte vybalené. Veci budú počas prepravy chránené pred vlhkom a prachom.

Extrémne dôležité budú okrem stretchovej fólie, krabíc a izolepy aj liehové fixky. Na každú škatuľu si napíšte, do akej miestnosti patrí. Sťahováci vám nanosia všetky krabice patriace do kuchyne priamo tam. Stačia obyčajné písmenká K-ako kuchyňa, L- spálňa apod.

Pokiaľ sa nesťahujete na poslednú chvíľu, môžete si k tomu dať čísla a zbaliť veci podľa priorít. Určite budete potrebovať vybaliť perinu a vankúš v spálni skôr, než obrazy a dekorácie. Rovnako tak v kuchyni budú mať prioritu hrnčeky, taniere a príbory, veci na pečenie vianočných perníkov nemusíte hneď prvý deň po presťahovaní vybaľovať.

Článok Sťahovanie vám môže pomôcť s triedením vecí bol publikovaný 5. listopadu 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...