Ako opticky rozžiariť kuchyňu, pokiaľ je tam málo prirodzeného svetla

Sponzorované odkazy:

Ako opticky rozžiariť kuchyňu, pokiaľ je tam málo prirodzeného svetla

Pokiaľ máte klasický panelákový byt, väčšinou sa pri ich výstavbe nemyslelo na to, aby bolo v kuchyni dostatok prirodzeného svetla. Dokonca množstvo bytov má kuchynskú linku situované skôr bokom do chodby, takže pri každom varení musíte svietiť.

Navyše, aj keď je taká kuchynská linka uprataná, poutieraná a čistá, rovnako pôsobí nevľúdne a mdlo. Nemusíte však zúfať, pomocou pár trikov a optických klamov dokážete dostať „svetlo“ aj do vašej kuchynky.

Nemusíte kupovať novú kuchynskú linku. Ak máte na dvierkach tmavú povrchovú úpravu, bude stačiť osloviť stolárov, aby vám vyrobili svetlejšie dvierka. Ak ste šikovní, zvládnete ich vymeniť sami, stačí kúpiť dvierka napríklad v Ikea a vymeniť pánty. Aj kuchynská doska urobí svoje. Svetlejšie sú menej praktické, ale opticky sa kuchyňa prevzdušní a zväčší.

A čo klasické panelákové obklady do kuchyne? Väčšina rekonštrukcií v deväťdesiatych rokoch spočívala v tom, že sa do kuchyne dali nové béžové alebo terakotové obklady. Nie je čas na zmenu? Zvoľte také, ktoré pritiahnu pohľady a kuchyňu ozvláštnia a oživia.

Ak nemáte dostatok finančných prostriedkov na nové obklady, budete na to musieť ísť inak. Pridajte lesklé a reflexné prvky, kovové akcenty, sklo, zrkadlá, tie môžete skúsiť zavesiť tak, aby sa v nich odrážalo svetlo z okien. Kuchyňa potom bude pôsobiť jasnejšia a väčšia.

Aj umelé osvetlenie vám môže pomôcť. Zvoľte bodovky, náladové osvetlenie, pod kuchynskú linku nainštalujte LED pásiky, na jedálnom stole rozsvieťte sviečky. Aj pridanie kvetov pomôže k jasavejšiemu dojmu z celého priestoru. Nepreháňajte to s ostatnými dekoráciami, aby bola zachovaná vzdušnosť.

Nekupujte si čiernu mikrovlnku, chladničku a rýchlovarnú kanvicu. V malom a tmavom priestore budú vyzerať biele spotrebiče, najlepšie v lesklej povrchovej úprave, prípadne tie leštené nerezové vo svetlejšom tóne, pretože odrážajú svetlo.

Článok Ako opticky rozžiariť kuchyňu, pokiaľ je tam málo prirodzeného svetla bol publikovaný 8. listopadu 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...