Škandinávsky štýl bývania bude s nami aj budúcu sezónu

Sponzorované odkazy:

Škandinávsky štýl bývania bude s nami aj budúcu sezónu

Možno to všetko začalo príchodom obchodného reťazca Ikea do Slovenskej republiky, možno máme všetci tak trochu slabosť pre prirodzený vzhľad nábytku, minimalizmus a mäkučké posedenie. Či už preferujete hygge štýl bývania, alebo skôr škandinávsky štýl, môžete byť pokojný. Aj tento rok na jar sa budú bytoví dizajnéri vydávať týmto smerom.

Prečo by sme tiež mali meniť niečo, čo vyzerá dobre a celkom funguje? Škandinávsky štýl nie je len o legendárnych hojdacích kreslách z vyššie menovaného obchodného reťazca. Je veľa o slobode, netradičnom využití priestoru, dobrých nápadoch a vzdušnosti. Je vhodný pre všetkých, ktorí chcú mať doma pokoj a pohodu.

K nemu patria napríklad útulné pohovky a sedacie súpravy so súpravou extra vankúšov navyše a s hrejivými hebučkými prikrývkami. Nevadí, že pohovka nebude spĺňať posledný diktát módy, o to dlhšie vám v interiéri vydrží. Pokojne si nad sedaciu súpravu zaveste nejakú zaujímavú drevenú dekoráciu.

Drevené alebo ratanové ozdoby nás v domácnosti v škandinávskom štýle nikdy neomrzia. Drevené prvky dodávajú miestnosti hrejivý a príjemný nádych. Napríklad vyplnenie vertikálneho priestoru ratanovými tienidlami robí miestnosť ešte atraktívnejšou.

Škandinávsky štýl nie je len o pohodlí, ale aj o funkčnosti a o tom, že všetok nábytok sa ľahko udržuje čistý a vo vnútri sú pekne usporiadané naše nevyhnutnosti. Ostatne obyvatelia Škandinávie sú preslávení svojou sebadisciplínou a organizovanosťou. Takže najskôr z domu vytrieďte nepotrebné veci a až potom sa vydajte na nový nábytok. Zistíte, že keď máte vecí menej, budete aj skríň a komôd musieť nakúpiť menej.

Škandinávia v kuchyni sa prejavuje ľahkou udržovateľnosťou povrchov, tým, že všetky spotrebiče majú svoje miesto a v zásuvkách máte veľa pomôcok, ktoré vám uľahčia prácu. Pre kuchyne v tomto štýle je typické, že sú svetlé, biele, vanilkové, často s pracovnou doskou v dekore svetlého dreva. Vďaka tomu má kuchyňa opticky viac priestoru a vzdušnosti. Ak chcete preniesť škandinávsky štýl bývania aj do kúpeľne, malo by v nej byť útulne, svetlo, pokiaľ nemáte v kúpeľni okno, dodajte veľa svetielok, sviečok a zrkadiel.

Aj na terase sa môžete inšpirovať týmto obľúbeným štýlom. Pod drevenú pergolu môžete nainštalovať drevené, či ratanové sedacie súpravy, samozrejme aj s množstvom vankúšikov a odkladacích stolíkov.

Článok Škandinávsky štýl bývania bude s nami aj budúcu sezónu bol publikovaný 4. února 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...