Budete kupovať novú práčku? I.diel

Sponzorované odkazy:

Budete kupovať novú práčku? I.diel

Automatická práčka je určite jedným z najlepších vynálezov všetkých čias. Ušetrí veľa práce. Preto, keď sa práčka pokazí, prinesie to množstvo starostí. Poďte si prečítať o tom, ako vybrať tú správnu práčku pre vašu domácnosť.

Je dôležitá nielen jej spotreba, ale napríklad aj to, koľko členov má vaša domácnosť. V dnešnej dobe sú už všetky práčky na vysokej úrovni a aj tie veľmi lacné ponúkajú celý rad viac či menej užitočných funkcií. Niektoré pustíte na bežné denné rýchle pranie stlačením jedného tlačidla. Čo viac si priať, že?

Práčku vyberajte nie podľa vzhľadu, aj keď to, ako vám bude ladiť do kúpeľne je pre niektorých ľudí dôležité, ale dôležitejšie bude pri dnešných vzrastajúcich cenách elektrickej energie a vody, jej spotreba energií. Pokiaľ práčka disponuje mnohými programami, ale spotrebuje dvakrát toľko vody, než ostatné práčky, nechajte ju s radosťou v obchode. Starostlivo tiež porovnajte čas, ktorý práčka potrebuje na dôkladné vypranie oblečenia pri najbežnejších programoch, teda na rýchle pranie, na mix farebnej bielizne, ktoré sa obvykle perie na štyridsať stupňov a potom tiež na bavlnenú bielizeň, pranú najčastejšie na šesťdesiat stupňov.

Pre niekoho je dôležitým hľadiskom pri výbere novej automatickej práčky aj to, či ide o model plnený vrchom, alebo ten s predným plnením. Najmä obyvatelia panelových bytov veľmi na výber nemajú a musia voliť úzke automatické práčky, najlepšie s tým horným plnením. Samo o sebe vám to potom v obchode príliš neuľahčuje rozhodovanie, navyše si voľné miesto na práčku musíte dôkladne zmerať. Rovnako tak, ak máte príliš úzke zárubne, jednoducho do nich práčku, ktorá je široká šesťdesiatpäť centimetrov jednoducho nedostanete.

Aby sme práčku s horným plnením iba nehanili, musíme uznať, že čo sa týka obsluhy, je práve jednoduchšia pri tomto modeli. Nemusíte sa ohýbať pri vkladaní ani vyberaní bielizne. Je vhodná tak aj pre ľudí, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom. Ďalším plusom je, že v priebehu prania do nej ľahko pridáte ďalšie kúsky oblečenia. Technici tiež tvrdia, že tento typ práčok distribuuje pracie prostriedky a aviváž lepšie, než tie s predným plnením. Práčky s horným plnením sú nákladovo efektívne, pretože majú relatívne jednoduchší dizajn a konštrukciu, bývajú teda lacnejšie, zaberajú menej miesta, sú energeticky účinné a menej vibrujú.

Naopak práčky s predným plnením sú účinnejšie a ekonomickejšie, pokiaľ ide o spotrebu vody, pretože vraj spotrebujú v priemere o 40% menej vody, než práčky s vrchným plnením, vďaka postaveniu ich bubna. Okrem toho sú práčky s predným plnením oveľa šetrnejšie, umožňujú hladší prací cyklus a veľmi dôkladne dokážu vyprať aj jemnú a chúlostivú bielizeň. Rovnako vám lepšie vyperú aj väčšie neskladné kusy oblečenia, ako sú vankúše, prikrývky a deky.

Aj čo sa týka odstreďovania, má práčka s predným plnením navrch, pretože má až o 33 % rýchlejší cyklus odstreďovania ako práčka s horným plnením. Dodávajú sa aj so širokou škálou užitočných funkcií, ako sú možnosti parného prania, detská poistka, možnosti nastavenia rýchlosti odstreďovania atď.

Ak máte dostatok priestoru a financií, vždy radšej zvoľte práčku s predným plnením.

Článok pokračuje TU

Článok Budete kupovať novú práčku? I.diel bol publikovaný 4. března 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...