Ak nechcete, aby sa vám doma hromadil neporiadok, prestaňte kupovať tieto veci

Sponzorované odkazy:

Ak nechcete, aby sa vám doma hromadil neporiadok, prestaňte kupovať tieto veci

Minimalistický trend bývania má čoraz viac obľúbencov. Pre rodiny s deťmi je veľmi zložité ho dodržiavať, pretože deti potrebujú veľa oblečenia, športového vybavenia, kočíky, hračky a veľa ďalších vecí a ťažko im vysvetlíte, že majú jedného plyšáka, zatiaľ čo ich kamaráti zo škôlky majú hračiek plné izbičky.

Preto je lepšie sa držať tzv. udržateľného minimalizmu, keď síce máte doma iba nevyhnutné veci, ale príliš sa nezbavujete vecí, ktoré už doma máte.

Ak sa chystáte na naozaj dôkladné upratovanie, tak bravo. Ale aj po poriadnej jarnej očiste sa počas mesiacov doma zase nejaké veci nahromadia a celý kolotoč ide nanovo. Ako tomu zabrániť? Jednoducho prestaňte kupovať veci, ktoré nepotrebujete a ktoré najviac vytvárajú tzv. optický neporiadok. Ako príklad môžeme uviesť tri plédy na sedacej súprave a desiatky ozdobných dekoračných vankúšikov, na ktorých sa aj tak nedá ležať, pretože sa zle perú a keď na nich zaspíte pri televízii, akurát vás bude bolieť krčná chrbtica.

Neporiadok nielen uberá náš drahocenný čas, ale dokáže nás podvedome stresovať. Po náročnom dni v práci si prídete domov oddýchnuť a len čo si v predsieni vyzujete topánky a rozhliadnete sa, máte po nálade. Hneď zistíte, že musíte dať prať bielizeň, zapnúť umývačku, bolo by potrebné upratať sezónne oblečenie, pretože za celú jar na to nebol čas, napíšete s deťmi úlohy, niečo poupratujete a zrazu je polnoc a vy už viete, že zajtra budete do práce zase vstávať nevyspatá a rozlámaná. A takto to ide deň za dňom, že sa už potom prestávate tešiť domov.

Máte na výber, môžete na poriadok rezignovať, alebo si upratovanie maximálne uľahčíte. Nebudete mať vystavených dvadsať sošiek, vázičiek a množstvo dekoratívnych vankúšikov. Vyberiete si tri obľúbené a zvyšok rozdáte, vankúšiky vám tiež stačia tri, štyri. Nie je potrebné mať v každej miestnosti kusové koberce s vysokým vlasom, ktoré len zadržiavajú omrvinky a prach. Kúpte si robotický vysávač, koberec si nechajte len v obývačke a máte ušetrených množstvo nervov. Rovnako tak nekupujte oblečenie, čo sa nesmie dávať do sušičky a riad, ktorý nesmie do umývačky. Nebudete pri bežnom upratovaní musieť toľko premýšľať a ušetrí vám to veľa času.

Nekupujte trendové oblečenie, kúpte si len to v čom vyzeráte dobre a viete, že len tak nevyjde z módy a držte sa pravidla jeden kúsok do skrine a jeden preč. Nikdy už nebudete mať preplnenú skriňu.

Článok Ak nechcete, aby sa vám doma hromadil neporiadok, prestaňte kupovať tieto veci bol publikovaný 9. května 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...