Čistíte pravidelne chladničku? A nerobíte pri tom chyby?

Sponzorované odkazy:

Čistíte pravidelne chladničku? A nerobíte pri tom chyby?

Chladnička je určite najdôležitejším spotrebičom v našej domácnosti. Uchováva naše potraviny čerstvé, stará sa tak o naše zdravie. Mali by sme ju teda často vo vnútri čistiť a utierať, aby sa na našom jedle nemnožili mikróby a baktérie.

Veľa ľudí upratuje chladničku dôkladne raz dvakrát do roka a príliš nerieši, že v špinavej chladničke sa môže nachádzať baktériami kontaminované jedlo, ktoré môže spôsobiť významné zažívacie problémy, u citlivých jedincov dokonca aj smrť. A nejedná sa iba o zdravie, ale ak sa budete o chladničku riadne starať, dlhšie vám vydrží a ušetríte veľa peňazí, pretože čo si budeme rozprávať, nákup novej chladničky nie je práve lacnou záležitosťou.

Na čistenie chladničky nie sú žiadne odborné manuály, a tak ju väčšina z nás čistí tak, ako sme to pozerali v mladosti v rodine – u mamičky, alebo u babičky. Je jasné, že keď sa vám podarí niečo v chladničke vyliať, okamžite to čímkoľvek čo máte po ruke utriete, či už ide o vlhčenú servítku, obyčajnú handru, alebo hubku na riad. To je v poriadku, ale to na dôkladné upratovanie chladničky nestačí.

Existuje jedna súčasť, ktorú takmer všetci pri čistení vynechávajú – a tou je tesnenie dverí, ktoré je však extrémne dôležité pre jej funkčnosť. Čisté tesnenie bude lepšie priliehať a vy ušetríte aj za elektrickú energiu. Nečistite ho však pomocou agresívnych chemikálií – buď si naň kúpte v drogérii špeciálny prípravok, ktorý tesnenie nielen zbaví nečistôt, ale zároveň ho aj impregnuje, alebo stavte na babské rady a vyčistite ho pomocou zmesi octu s vodou, budete mať istotu, že gumu nepoškodíte .

Ďalšou a život ohrozujúcou chybou je to, že pri čistení chladničky ju neodpájate od elektrickej siete. Voda, elektrina a čistiace prostriedky, to nejde dohromady a aj keď bude dlhšie trvať než chladnička znovu nabehne, vždy ju vyberte zo zásuvky, chránite tak svoj život.

Často sa tiež chladnička umyje vo vnútri, ale už sa zabúda na jej zadnú časť. To je však škoda, keď očistíte ochrannú mriežku, cievky kondenzátora a špirály, bude vaša chladnička fungovať oveľa lepšie a spotrebovávať oveľa menej energie, než keď ju necháte zozadu zaprášenú.

Keď už sme spomenuli zadnú časť chladničky, nezabudnite vyčistiť odkvapkávaciu, či chcete odtokovú misku, ktorú nájdete v spodnej časti chladničky. To by ste mali robiť aspoň štyrikrát do roka, aby sa v nej nemnožili plesne a nezapáchali. Misku vyberte, riadne vypláchnite, vydezinfikujte, starostlivo usušte a vráťte späť na miesto.

Po vyčistení chladničky by ste mali celý priestor dôkladne vytrieť do sucha. Vlhké a tmavé prostredie poskytuje ideálne podmienky na rast plesní, vysušením tomu zabránite.

Článok Čistíte pravidelne chladničku? A nerobíte pri tom chyby? bol publikovaný 13. června 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...