Trúfnete si na domáce čistenie obrazov?

Sponzorované odkazy:

Trúfnete si na domáce čistenie obrazov?

Obrazy bývajú neoddeliteľnou súčasťou takmer každej domácnosti, pretože sa jedná o dekorácie, ktoré z domu robia domov, pretože dodajú tú správnu hrejivú atmosféru. Každý máme iný vkus, a preto v každom dome visia iné obrazy, niekto si potrpí na drahé umelecké diela, ktorých autorom je niekto slávny, iným stačí nejaký lacný obraz, ktorý sa im páči motívom. Nech už máte doma akýkoľvek obraz, je dobré vedieť, ako ho udržovať v čistote.

Nikdy nie vodou

Ak doma máte obrazy, ktoré sú za sklom, potom je ich údržba jednoduchá, avšak problém môže nastať, ak máte olejomaľbu, pretože nesprávnou údržbou sa môže poškodiť. Ak čistíte obrazy olejomaľby, potom by ste rozhodne nemali používať vodu, pretože môžete obraz rôznymi spôsobmi zničiť, napríklad tak, že rozmažete farby na obraze, alebo môže plátno nasať vlhkosť a skrútiť sa, čo tiež nie je nič príjemné. Niektorí ľudia používajú jemne navlhčenú handričku, ale ani tá sa neodporúča, pretože cez ňu môže obraz vlhkosť nasať, ak ju chcete použiť, tak len na rám a to naozaj veľmi opatrne, aby sa ani kúskom nedostal k farbám.

Čím teda?

V prípade, že čistíte obrazy, ktoré sú namaľované olejomaľbou, potom je najlepšie použiť niečo suché, ideálne sú prachovky, ktoré sú veľmi jemné, takže obraz nijako nepoškodia a pritom ho zbavia prachu aj pavučín. Ak nemáte doma prachovku, môžete použiť jemný štetec, dôležité je, aby bol naozaj jemný, preto sa odporúča ten, ktorý ženy používajú pri líčení napríklad pri pudrovaní. Takto jemná starostlivosť sa odporúča najmä u drahých diel známych autorov. Ak váš obraz nie je hodnotný, potom môžete použiť aj kefku, ale je dobré, aby bola jemná, aby sa farby alebo plátno nepodrelo, pretože aj keď je obraz lacný, je škoda ho zničiť nesprávnou údržbou.

Na pavučiny s vysávačom

Pavučinám sa nikto nikdy nevyhne, pavúky sú všade a zdá sa, že sú pracovité. Obrazy nečistíme pravidelne každý týždeň, ale len z času na čas, avšak pavučiny musíme pravidelne vysávať, pretože inak by sme mali v dome takmer záclony, cez ktoré by nešlo ani vidieť. Nemusíte každý týždeň vyťahovať prachovku alebo štetec, aby ste utreli prach a pavučiny, stačí, keď budete vysávačom vysávať pavučiny na strope a stenách, prejsť aj po ráme obrazu, tým by ste mali vysať všetky pavučiny z obrazu. Samozrejme, že ak máte hodnotné umelecké dielo, tak sa oplatí každý týždeň vyťahovať prachovku alebo štetec, pretože každé aj malé znehodnotenie vám uberie na hodnote obrazu.

Čo keď vám obraz sčernie?

Niekedy sa môže stať, že obraz stratí svoju pôvodnú farbu, často sa stáva, že stmavne, niekedy vám dokonca môže pripadať až čierny. V takom prípade sa nemusíte ničoho obávať, farby sa dajú obnoviť, takže môžete mať obraz rovnaký ako predtým. Niektoré babské rady hovoria, že stačí rozkrájať cibuľu napoly a tou polovicou jemne obraz prejsť, pretože cibuľa farby rozjasní a vy tak budete mať obraz ako nový. Avšak pri týchto postupoch by ste mali byť naozaj opatrní, najmä ak máte drahý obraz, pretože poškodenie už nejde vrátiť späť, kým obnoviť farby je možné vždy.

Je to na istotu

V prípade, že by ste chceli čistiť obrazy, ale obávate sa, aby ste ich nepoškodili, potom je najlepšie poradiť sa s odborníkom, najmä ak máte obraz, u ktorého sa vám zdá, že stmavol. Niekto odporúča návštevu u starožitníka, ale ak poznáte nejakého reštaurátora, potom je to oveľa lepšia voľba, pretože ten presne vie, čo má s obrazom urobiť bez toho, aby sa akokoľvek poškodil, ale jeho práca bude určite drahšia, než rozkrájať cibuľu. Potom záleží na tom, aký hodnotný obraz máte.

Čistenie obrazov nie je nič jednoduché, najmä ak máte doma hodnotné umelecké diela, ktoré by ste neradi poškodili. Určite je vždy lepšie poradiť sa s niekým, kto tomu rozumie.

Článok Trúfnete si na domáce čistenie obrazov? bol publikovaný 11. července 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...