Obytnú plochu si môžete rozšíriť aj na záhradu

Sponzorované odkazy:

Obytnú plochu si môžete rozšíriť aj na záhradu

V lete často trávime viac času na záhrade ako vo vnútri domu. Má to veľa dôvodov, čerstvý vzduch, vonku pod tieňom pergoly je lepšie, než v prehriatom dome a navyše sa deti môžu hrať vonku spontánnejšie ako doma, bez rizika zašpinenia sedacej súpravy. Vonku sú šťastnejší aj naši domáci miláčikovia.

Existuje množstvo spôsobov, ako si svoj „vonkajší domov“ spríjemniť. Od vonkajšej kuchyne až po mäkučký a čalúnený záhradný nábytok. Nemusíte sa celé dni drieť iba na záhonoch, záhrada by mala slúžiť aj na odpočinok.

Predelom medzi domom a záhradou môže byť veranda, terasa s pergolou, či tzv. zimná záhrada, ktorá je uspôsobená tak, že v lete sa dá jej stena, či steny otvoriť a užiť si viac čerstvého vzduchu a prepojenie s prírodou.

Ak staviate nový dom, určite si môžete svoj vonkajší priestor navrhnúť a postaviť podľa svojho, trochu zložitejšie to je, ak ste kúpili dom trochu starší. Ale aj tak môžete na dom obytnú časť napojiť. Ak budete stavať novú terasu, rovno sa postarajte o to, aby priestor pod ňou bol riadne izolovaný proti vlhkosti, steny boli v poriadku, aby ste raz kvôli drobnému stavebnému zásahu nemuseli terasu búrať.

Ľudia majú obvykle veľa nápadov, bohužiaľ bývajú technicky ťažko realizovateľné. Problémom napríklad býva v našich zemepisných šírkach aj správny sklon strechy pergoly, kvôli snehu. Opticky potom nie je pergola napojená na dom tak, ako by sme si priali. Aj to je život. Ďalším nešvárom, ktorý je často vidieť je to, že sa majitelia objektu pustia do horlivého stavania bez toho, aby si vopred premysleli, akú veľkú terasu budú vlastne potrebovať. Nebojte sa a všetko si namerajte a nakreslite na papier. Teraz napríklad nebažíte po vonkajšej kuchyni, či parádnej udiarni, ale časom by ste príliš malé terasy mohli ľutovať. Nie je tiež nutné zakryť celú terasu strechou. Môžete nechať časť nezakrytú a využiť priestor na pobyt na slniečku a opaľovanie.

Pergolu, či altánok tiež umiestnite tak, aby vaše návštevy zbytočne nerušili susedov, doprajte sebe aj im súkromie. Nestavajte pergolu do priameho susedstva vedľajšieho domu, ale radšej tam, kde máte pokoj a priestor a nikto vás nebude vidieť. Ak máte na záhrade aj bazén, snažte sa obe stavby umiestniť tak, aby ste sa mohli v pokoji s návštevou rozprávať na terase a zároveň napríklad mohli dohliadať na kúpajúce sa deti. Niektorí fajnšmekri si v poslednej dobe obľúbili vonkajšie priestory, v ktorých si vybudujú vonkajšie „kino“ a pozývajú tam svojich priateľov. Fantázii sa medze nekladú. Len dbajte na to, aby ste svojich susedov neobťažovali nadmerným hlukom v rámci zachovania dobrých susedských vzťahov.

Ľudia, ktorí radi grilujú a vyžívajú si v najrôznejších gurmánskych pokusoch, uvítajú vonkajšiu kuchyňu, vďaka ktorej budú udivovať svoje návštevy kulinárskym umením. Vonkajšia kuchyňa býva trošku náročnejšia na priestor, ale pokiaľ viete, že vonkajšiu kuchyňu využijete, smelo sa pustite do jej výstavby.

V okolí vonkajšej kuchyne zasaďte bylinky a korenie a budete mať úžasný vonkajší priestor. Ani sa vám nebude chcieť na jeseň vrátiť do domu.

Článok Obytnú plochu si môžete rozšíriť aj na záhradu bol publikovaný 12. srpna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...