Najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu. Viete, na čo nesmiete zabudnúť? I. diel

Sponzorované odkazy:

Najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu. Viete, na čo nesmiete zabudnúť? I. diel

Tohtoročné horúce leto nám dalo všetkým poriadne zabrať, ale teraz sa už svet vracia do normálu. Slniečka a denného svetla máme čím ďalej tým menej, časté dažde nám uľahčujú polievanie a pomaly bude čas sa z terás a pergol presťahovať zase späť do domu. Skôr, než si urobíte čaj a zaleziete pod perinu na jesennú hybernáciu, čaká vás na záhrade ešte veľa práce.

Viete, ako pripraviť záhradu na „zimný spánok“?

O tom, ako sa postarať pred zimou o trávnik, sme si písali minule, ale čo iné aktivity?

Upracte gril, záhradný nábytok, zazimujte bazén. A potom si vyhrňte rukávy a začnite so záhradníckymi prácami.

Ak nemáte ešte pozberané, teraz je posledný čas! Veľa druhov zeleniny nesmie prejsť mrazom, určite nie paradajky, cukety, hrášok, fazuľa, rukola, pór, karfiol, kaleráby a tekvice. Vytiahnite tieto rastliny a všetky zvyšky plodín a buriny zo záhona. Ak sú nejaké rastliny choré, či si všimnete plesne, nevyhadzujte ich do kompostu, radšej ich spáľte alebo vyhoďte do smetiaka. Nenechávajte infikované rastliny na hromade na pozemku ani ich nedávajte do kompostu.

Vykopte a vyberte zemiaky na suché a teplé tienisté miesto, aby ste zahájili proces stuhnutia šupky na skladovanie. Sušte v jednej vrstve a pravidelne ich otáčajte. To trvá asi dva týždne. Zemiaky opatrne zbavte viditeľných nečistôt, ale neumývajte ich, pretože ich šupka pri dlhšom zimnom skladovaní stvrdne a zemiak chráni pred vysychaním.

Niektoré plodiny môžete ponechať na poslednú chvíľu, napríklad ružičkový kel, brokolicu, alebo napríklad špenát. Postarajte sa o cesnak, ktorý ste určite už zasadili, aby vám budúci na rok vyrástol.

Voňavá a praktická časť záhradky

Pred zimou nesmiete tiež zabudnúť na bylinky, ktoré budú určite potrebné pri boji s nachladnutím. Bylinky ostrihajte, pozbierajte prípadné semienka, a dajte ich usušiť. Každá bylinka to má trochu inak, zvyšné stonky podľa druhu byliny skráťte, niektoré si môžete presadiť a preniesť na verandu, či do zimnej záhrady v kvetináči, napríklad rozmarín a bazalku.

Pokračovanie článku nájdete TU .

Článok Najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu. Viete, na čo nesmiete zabudnúť? I. diel bol publikovaný 14. října 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...