Kedy je správny čas na to, aby ste sa zbavili vianočného stromčeka

Sponzorované odkazy:

Kedy je správny čas na to, aby ste sa zbavili vianočného stromčeka

Ako sme už písali minule, je naozaj dôležité si po Vianociach poriadne upratať, aby ste mohli do nového roka vykročiť nielen s novou energiou, ale aj čistým bytom. Príliš veľa neporiadku nás dokáže mentálne zamestnať, spôsobuje úzkosti a depresie. Nechcem rozhodne hovoriť, že vianočný stromček je neporiadok, ale tým, že zaberá drahocenné miesto v byte a sťažuje bežné upratovanie, je dôležité ho včas odstrojiť.

Niektoré rodiny si umelý vianočný stromček nechávajú skutočne dlho, pokojne do marca. To je určite na vás, a pokiaľ vám vianočný stromček nezaberie veľa miesta, máte dostatok voľných izieb, pokojne si stromček nechajte až do júla, len pozor, aby vám nezovšednel. Tam, kde majú domácich miláčikov a malé zvedavé deti, budú určite radi, že sa v januári stromčeka zbavia, pretože nebudú mať obavy, že dôjde k úrazu.

V našich končinách sa bežne traduje, že by sa vianočný stromček a vianočné dekorácie mali nechať vystavené do Troch kráľov, teda do šiesteho januára. Nikto vám však dátum určovať nemôže, takže pokiaľ si stromček upracete, než sa po vianočnej dovolenke vrátite do práce, a nechce sa vám čakať do tohto dátumu, je to len na vás. Naopak, ak sa dostanete k upratovaniu stromčeka včas, pokojne si to urobte až budete mať v práci voľnejšie. V anglicky hovoriacich krajinách sa zase traduje, že by sa vianočné ozdoby mali schovať späť do krabíc do dvanástej noci po Vianociach – to vychádza na piateho januára. Ak máte umelý stromček, po odstrojení ho osprchujte, nechajte preschnúť a upracte do škatule, bude tak v decembri pripravený na použitie. Pri oberaní stromčekov dávajte gule a ozdoby do krabíc podľa druhu, podľa farieb, čokoľvek vám vyhovuje, len si ich rovno roztrieďte.

Najviac bolestivé je pri robení stromčeka rozmotávanie vianočných svetielok. Preto ich upratovaniu venujte dostatočnú pozornosť. Starostlivo ich skontrolujte, či ich psík, alebo mačička niekde nerozhryzli, poškodený kábel na svetielkach nevymieňajte, radšej si kúpte vo výpredaji nové. Zo svetielok na batérie vyberte batérie, a upracte ich bez nich. Dlhú svetelnú reťaz starostlivo a úhľadne namotajte na kus kartónu, aby si sa vám do budúceho použitia nezamotali.

Ak vám chýbajú škatule na uskladnenie ozdôb, použite škatule, v ktorých boli darčeky, aspoň ich zrecyklujete, na menšie ozdoby sa osvedčili škatuľky od jednorazových vreckoviek, z ktorých odstránite tú časť, v ktorej je perforácia a vyťahujú sa z nej vreckovky. Núdzové, ale veľmi praktické riešenie. Ak dávate menšie škatule s ozdobami do veľkej krabice – napríklad do pivnice, alebo na povalu, vyfoťte si obsah krabice, alebo krabicu popíšte – bude sa vám to v decembri hodiť, až budete ozdoby hľadať.

Cenné ozdoby pred umiestnením do škatuliek omotajte papierom, pokojne tým na pečenie, aby sa nerozbili. Najmä na ozdoby po predkoch dávajte veľký pozor. To isté platí aj o figúrkach z dreveného betlehemu. Ten môžete pred uprataním povysávať a drobné detaily oprášiť – napríklad štetcom na make-up, aby bol na Vianoce zase ako nový. Na krabice so vzácnymi vianočnými dekoráciami si rozhodne napíšte, že sa v nich nachádzajú extra krehké veci. Pre dôvod, že by ste sa sťahovali, alebo hľadali niečo iné v pivnici. Označíte tak, že omylom na tieto krabice plné pokladov umiestnite niečo veľmi ťažké.

Článok Kedy je správny čas na to, aby ste sa zbavili vianočného stromčeka bol publikovaný 6. ledna 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...