Podľa čoho vybrať tie najlepšie obliečky do vašej spálne? I. diel

Sponzorované odkazy:

Podľa čoho vybrať tie najlepšie obliečky do vašej spálne? I. diel

Dobre zariadená spálňa priamo láka a vábi k odpočinku. Kvalitné matrace a rošty by mali byť samozrejmosťou, pretože v posteli trávime tretinu života. Avšak to, čo robí z postele oázu pokoja, nie je matrac, ale mäkučké obliečky, ktoré lákajú na zababušenie.

V dnešnej dobe je veľmi ťažké si v širokej ponuke obchodov vybrať obliečky, ktoré by boli kvalitné, dlho vydržali a zároveň sa ľahko udržiavali. Čím ďalej viac slovenských firiem, ktoré bývali vyhlásené svojimi odolnými bavlnenými, damaškovými obliečkami, skrachovalo. A na pultoch obchodov sa bohužiaľ vo veľkej väčšine objavujú výrobky z Ázie. U nich predajca nemá problém napísať, že sú vyrobené zo stopercentnej bavlny, pritom sa jedná o priehľadné plátna zo zmesí polyesteru, cez ktoré s trochou zveličenia vidíte, nesmú sa sušiť v sušičke, ani prať viac, ako na tridsať stupňov. Obvykle to výrobcovia zdôvodňujú tým, že by vybledli foto potlače a obrázky, dôvod však býva v nekvalitnom materiáli.

Možnosť prania na vyššie teploty a sušenie v sušičke je tak ľahkým vodidlom pri výbere obliečok. Budete mať istotu, že také, ktoré je možné stále prať na šesťdesiat stupňov, dlhšie vydržia a budú odolnejšie. Veď obliečky na periny a na vankúše perieme celkom často a bolo by škoda vyhadzovať peniaze za nekvalitné „handry“, z ktorých po niekoľkých praniach vypadávajú gombíky, alebo sa im skrútia zipsy.

Posteľnú bielizeň vyberajte najlepšie osobne v kamennom obchode, pokiaľ nemáte osvedčeného predajcu na internete. Starostlivo si prezrite, či sú zipsy a gombíky poriadne prišité, či z posteľnej bielizne nevytŕčajú prebytočné nite. Vôbec sa nehanbite obliečky obrátiť naopak, aby ste videli, aké sú zašité.

Nepríjemný zápach značí, že obliečky sú napustené chemikáliami a boli použité nekvalitné farby, od takých dajte ruky radšej preč. Obliečky by vám mali byť príjemné na dotyk, však do nich budete celé noci zababušené. Osobne nemusím flanelové obliečky a dávam prednosť skôr chladivým materiálom a to má každý z nás inak.

Obliečky vyberajte podľa rozmerov vašich prikrývok a vankúšov. Niekto dáva prednosť dvom prikrývkam, iní zase kupujú prikrývku na dve postele vcelku, oboje má svoje výhody aj nevýhody. Nie všetky obliečky na trhu majú univerzálny rozmer a vyzerajú neupravene, pokiaľ obliečky po stranách periny presahujú a krčia sa. Než vyrazíte na nákup, pre istotu si periny aj vankúše zmerajte.

Rôzne tkaniny a ich väzby majú rôzne vlastnosti, a preto máte z jednotlivých druhov obliečok odlišný pocit. Najlepšia posteľná bielizeň je vyrobená z najkvalitnejších prírodných materiálov a tkaná podľa najvyšších štandardov.

Chcete ísť do prírodných vlákien alebo syntetických? Všetky rôzne tkaniny majú svoje jedinečné vlastnosti a taktiež plusy a mínusy.

BAVLNENÁ BIELIZEŇ – Bavlna je pravdepodobne najrozšírenejšou látkou používanou na výrobu prestieradiel a posteľnej bielizne. Bavlna je prírodná, priedušná, biologicky odbúrateľná a je na pokožke príjemná. Existuje mnoho druhov bavlny. Dve najkvalitnejšie bavlny sú egyptská bavlna a bavlna Supima.

EGYPTSKÁ BAVLNA – Egyptská bavlna je uznávaná ako najkvalitnejšia bavlna pre posteľnú bielizeň na celom svete a je naša obľúbená! Obliečky vyrobené z egyptskej bavlny sú pevné, ľahké a priedušné. Jednou z veľkých výhod egyptskej bavlny je, že príjemný pocit z obliečok sa zlepšuje jeho používaním s každým praním sú tieto obliečky príjemnejšie a príjemnejšie. Egyptská bavlna pochádza z inej rastliny (Gossypium Barbadense) ako bežná bavlna, a preto má iné a vynikajúce vlastnosti. Egyptská bavlna má extra dlhé vlákna, ktoré produkujú nite alebo priadze, ktoré sú tenšie a majú menší priemer, ale sú pevnejšie ako vlákna ostatnej bavlny. Z egyptskej bavlny sa vyrábajú luxusné obliečky a oblečenie pre drahé hotely.

SUPIMA BAVLNA – bola vytvorená v USA, aby konkurovala egyptskej bavlne. Pestuje sa iba v USA. Rovnako ako egyptská bavlna je vyrobená z dlhého staplového vlákna, ktoré dodáva bavlne jej prémiové vlastnosti. Obliečky z tejto bavlny sú obvykle lacnejšie.

Pokračovanie článku nájdete TU .

Článok Podľa čoho vybrať tie najlepšie obliečky do vašej spálne? I. diel bol publikovaný 27. ledna 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...